Video: Rechter blijft erbij: media niet welkom bij bezoek Brunssummerheide zaak-Nicky

Bron © AD

Het persverbod tijdens het bezoek van de rechtbank aan de Brunssummerheide dinsdag blijft overeind. Dat besloot de rechtbank van Den Haag maandagochtend in een kort geding tussen de grote Nederlandse media-organisaties en de Staat.

,,Ik kan niet op de stoel van de strafrechter in Limburg gaan zitten”, zei de rechter in Den Haag.

Dinsdag bezoeken de rechters, de officieren van justitie, verdachte Jos Brech en de ouders van Nicky Verstappen de plek waar de elfjarige jongen in augustus 1998 verdween en later dood gevonden werd. Deze schouw moet de verhoudingen en afstanden van het strafdossier helder maken voor de rechters. Maar media waren daarbij niet welkom, zo bleef het standpunt van de rechtbank Limburg na protest van de pers.

Lees ook: NVJ: onbegrijpelijk besluit om geen pers toe te laten bij schouw zaak-Nicky Verstappen

‘Geen pottenkijkers’

Daarop stapten de media vorige week naar de rechter. Rechtszittingen horen openbaar te zijn, stellen de hoofdredacties. Uiteraard kunnen er werkafspraken gemaakt worden over het in beeld brengen van de verdachte, het aantal journalisten en de posities van camera en verslaggever. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die optreedt namens de media: ,,’We willen geen pottenkijkers’ kan niet het argument zijn.”

De landsadvocaat herhaalde namens de rechtbank Limburg vrijdag dat beslotenheid soms gewoon mag: ,,We willen niks onder de pet houden, de rechtbank deelt veel informatie.” Mensenrechtenverdragen bieden ruimte om media soms te weren, daarbij heeft een rechtbank nu eenmaal veel vrijheid over de eigen regels in de rechtszaal te beslissen, stelde de advocaat. Zonder media verloopt de schouw ‘ordentelijk en veilig’, heet het.

Lees en bekijk ook: Video: Zelfs het leger wordt ingezet voor schouw in de zaak-Nicky Verstappen

Dit moet je weten over de schouw in de zaak- Nicky Verstappen. Video: De Limburger

Door Niels Klaassen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →