Zorgen om leegstaande Bonbonnière in Maastricht

De theaterzaal van de Bonbonnière. Afbeelding: Loraine Bodewes

In Maastricht hebben veel mensen zorgen over de toekomst van de Bonbonnière, de voormalige schouwburg, die leeg staat. De raadsfracties van PvdA en Seniorenpartij vragen de gemeente out of the box na te denken over oplossingen.

De Bonbonnière, een gebouw uit 1606, staat vlak bij het Onze-Lieve-Vrouweplein en is eigendom van de gemeente. De voormalige Jezuïetenkerk fungeerde van 1788 tot 1992 als de Maastrichtse schouwburg. Sinds de komst van Theater aan het Vrijthof is ze een evenementenlocatie.

De gemeente heeft de Bonbonnière in erfpacht gegeven aan de Heineken-brouwerij. Cateraar Maison van den Boer, die in sinds 2016 de exploitatie voerde, is er per 1 augustus mee gestopt met als argument: hoge huur, lage bezetting. Het contract van de cateraar met Heineken is ‘met wederzijds goedvinden’ ontbonden.

Parel

De gemeente en Heineken zeggen samen naar oplossingen te zoeken. De Seniorenpartij en de PvdA stellen dat de Bonbonnière ‘een van de parels van onze stad is, die je moet koesteren.’ Ze vragen daarom opheldering over de exacte ins en outs.

Cruciale vraag daarbij is in hoeverre het gebouw als monument een beperking is voor een hedendaagse horeca-exploitatie, ook omdat Maison van den Boer stelt dat in het pand moet worden geïnvesteerd. PvdA en Seniorenpartij vragen om ‘gedragen toekomstvisies,’ waarbij de gemeenteraad geïnformeerd dient te worden over de mogelijkheden om een verbouwing met subsidies te ondersteunen.

Door onze verslaggever

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →