Schouw in zaak-Nicky Verstappen: Zelfs de rechters moeten hun mobieltje inleveren

Afbeelding: ANP

Meer dan honderd agenten en militairen zijn op de been om te zorgen dat de rechtbank in alle rust een schouw kan houden op de Brunssummerheide. Rechters, officieren van justitie, verdachte en familie van Nicky Verstappen gaan daar kijken naar de plek waar de jongen in 1998 is gevonden. De regels zijn streng, zelfs voor de rechters.

Voordat ze het terrein op mogen, moeten alle deelnemers aan de schouw - dus ook de rechters - hun mobiele telefoon en eventuele andere apparatuur inleveren. Dat is nodig voor een ‘ordentelijk verloop’, zo klinkt de uitleg. Rechtbank en justitie willen kost wat kost voorkomen dat er uiteindelijk alsnog beelden opduiken van de schouw die in beslotenheid moet plaatsvinden.

Verslaggevers Paul Bots en Claire van Dyck volgen de zaak voor De Limburger. Volg hun updates in dit liveblog.

Geheim

De pers wordt op afstand gehouden. Op een speciaal ingerichte plek kunnen camera’s vastleggen hoe de deelnemers aan de schouw in vier busjes en twee auto’s het natuurgebied inrijden. Al snel verdwijnen de voertuigen uit zicht. Hekwerk met zeil en een zes kilometer lang lint moeten de beslotenheid garanderen. Overal houden agenten de toegangswegen in de gaten. Volgens een woordvoerder lopen de deelnemers aan de schouw een ronde over de hei. Daarbij zullen ze niet over dezelfde route heen en terug lopen. Maar hoe hun tocht er precies uit ziet, wordt geheim gehouden.

Communicatiefout

Of het een gevolg is van het inleveren van de telefoons is onduidelijk, maar even voor twaalven meldde justitie ten onrechte dat de schouw was afgelopen. Het bleek een communicatiefout. In werkelijkheid was het bezoek aan de Brunssummerheide pas halverwege, en verplaatsten de deelnemers zich slechts.

Hondje

De nacht en de ochtend dat de heide is afgesloten, is rustig verlopen zo laat een woordvoerder weten. Slechts één wandelaar met een hondje moest dringend verzocht worden het gebied te verlaten. Andere wandelaars volgden keurig de instructies op om buiten het lint te blijven. Schoolgaande jeugd op de Toeristenweg moest een andere route nemen omdat die weg is afgesloten.

Tekst loopt onder de video door.

Advocaat Jos Brech vindt Schouw overbodig. Video: De Limburger

Brech

De schouw op de Brunssummerheide duurt waarschijnlijk tot het begin van de middag. Dinsdagmiddag rond 14.30 uur gaat de zitting verder in de Rechtbank Maastricht. Het gaat niet om een inhoudelijke behandeling van de zaak. De rechtbank moet met name beslissen of verdachte Jos Brech nog langer in voorarrest moet blijven. Brech zit ruim een jaar vast op verdenking van ontvoering, misbruik en betrokkenheid bij de dood van Nicky in 1998. De toen 11-jarige jongen was met jeugdwerk uit zijn woonplaats Heibloem op kamp toen hij uit de tent verdween. Een dag later werd hij dood teruggevonden in een dennenbosje, ruim een kilometer verwijderd van het kamp. Pas na twintig jaar kon Brech als verdachte worden aangehouden op basis van DNA dat met name op de onderbroek van Nicky was aangetroffen. Brech zelf ontkent, maar zwijgt verder in alle toonaarden.

Dit moet je weten over de schouw in de zaak- Nicky Verstappen. Video: De Limburger

Door Claire van Dyck en Paul Bots

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →