Video: Advocaat van Jos Brech over schouw: ‘Voor mij hoeft dit niet’

Bron © ANP

Voor advocaat Gerald Roethof van verdachte Jos Brech had de schouw dinsdagochtend op de Brunssummerheide niet gehoeven. Dat liet Roethof dinsdag weten vlak voor aankomst bij de schouw op de hei.

Gerald Roethof verwacht dat het veel lopen zal worden tijdens de schouw. „Als ik heel eerlijk ben, zie ik de meerwaarde nu nog niet. Misschien dat het na de schouw anders wordt.”

Lees ook: LIVE: Jos Brech aangekomen op Brunssummerheide voor schouw zaak-Nicky Verstappen

Roethof koestert argwaan. „Het gaat erom dat het Openbaar Ministerie een beeld wil schetsen. Ik weet niet of hier een psychologisch spel gespeeld wordt. Ik heb eerder gezegd het niet nodig te vinden dat B. komt. Dit had voor mij niet gehoeven.”

Op de vraag of zijn cliënt Jos Brech dinsdagmiddag tijdens de niet-inhoudelijke zitting van de rechtbank een verklaring gaat afleggen, antwoordt Roethof ontkennend. „Een verklaring ligt niet in de lijn der verwachtingen.”

Lees verder onder de video.

Schouw Nicky Verstappen: Colonne vertrekt vanaf politiebureau Brunssum - 27 aug 2019. Video: ANP

Samen met de 56-jarige Brech en zijn advocaat arriveerden dinsdagochtend rond tien uur ook de drie rechters, de griffier, twee officieren van justitie, vier familieleden van het slachtoffer en Peter R. de Vries, die de familie bijstaat. Ook zijn er agenten meegegaan, die tekst en uitleg kunnen geven over de drie plekken op de heide die worden bezocht. Het gezelschap gaat ongeveer 5 kilometer lopen.

Lees ook: Schouw in zaak-Nicky Verstappen: Zelfs de rechters moeten hun mobieltje inleveren

Het gaat om de plaats waar het lichaam van de jongen uit Heibloem gevonden werd, de plaats waar hij voor zijn verdwijning op zomerkamp was en de locatie waar Brech op de fatale avond door Marechaussees als passant staande werd gehouden, maar weer verder mocht. Hij is kort daarna nog als getuige gehoord, maar pas tientallen jaren later - na een DNA-match - kwam Brech als verdachte in beeld.

Afgesloten

De heide is sinds maandagavond hermetisch afgesloten voor pers en publiek. De politie liet weten dat zich geen incidenten hebben voorgedaan afgelopen avond en nacht.

Lees ook: Stilzwijgen werpt schaduw over schouw

Lees verder onder de video.

Brunssummerheide afzetting. Video: De Limburger

De schouw duurt waarschijnlijk tot het middaguur. Daarna gaat het gezelschap naar de rechtbank in Maastricht. Tijdens deze vierde, niet-inhoudelijke zitting in deze langslepende zaak wordt onder meer gesproken over de voorlopige hechtenis van Brech. Hij zit sinds zijn arrestatie in Spanje vorig jaar in de cel.

Lees ook: Video: Zes kilometer lint trekken: Brunssummerheide afgesloten voor schouw

De rechtbank zal ook een kort resumé geven van de schouw. Een woordvoerster van de rechtbank benadrukte dat het bij de schouw puur om de beeldvorming gaat van plekken die in het omvangrijke dossier worden genoemd, en niet om mogelijke scenario’s te onderzoeken.

Dit moet je weten over de schouw in de zaak- Nicky Verstappen. Video: De Limburger

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →