Een pijnlijke ontmoeting, maar Jos Brech blijft stoïcijns

Jos Brech zwijgt, tijdens schouw én in de rechtszaal. Afbeelding: Rob Klein Goldewijk

Geen oogcontact, geen antwoord op vragen. Jos Brech liep dinsdag met de rechters én de ouders van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide. Ook nu bleef hij zwijgen.

Ze zijn al jaren niet meer op de Brunssummerheide geweest. Te confronterend voor Berthie en Peetje Verstappen. De hei is immers onlosmakelijk verbonden met de dood van hun zoon Nicky. Hier verdween hij 21 jaar geleden tijdens jeugdkamp. En hier werd hij een dag later dood teruggevonden.

Lees ook: Jos Brech blijft langer vastzitten

Maar deze dinsdag staan de ouders er toch weer. Extra pijnlijk: ze staan er met en zelfs naast Jos Brech; de man die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van hun Nicky.

Lees ook: Ouders Nicky beseffen: Brech blijft misschien zwijgen

Het is een beladen ontmoeting, schetst Peter R. de Vries die als adviseur van de familie optreedt en bij de besloten schouw aanwezig mocht zijn. Geen confrontatie, die gaat Brech uit de weg.

Lees ook: Advocaat Roethof betwist moord: ‘Nicky lijkt te zijn weggelopen’

In eerste instantie proberen beide partijen bij elkaar uit de buurt te blijven, zegt ook Brechs advocaat Gerald Roethof. Maar dat is bijna onmogelijk. Het aantal deelnemers aan de schouw is met twintig beperkt. Met name als de groep bij de plekken staat die bezocht worden, komen ouders en Brech dicht bij elkaar in de buurt.

Stoïcijns

Het is Berthie die oogcontact zoekt met de man die verdacht wordt van het doden van haar zoon. Blikken die Brech ontwijkt, volgens De Vries. Brech – niet geboeid of met stok in de broek tegen wegrennen – blijft stoïcijns, zoals hij al een jaar is. Ook nadat Berthie vorig jaar, tijdens de allereerste zitting, tegen hem riep ‘Brech: kijk me aan’.

Lees ook: Peter R. de Vries over emotionele schouw: ‘Nicky’s familie en Brech stonden op anderhalve meter van elkaar’

Lees verder onder de video.

Reactie Peter R. De Vries in zaak Nicky Verstappen. Video: De Limburger

Zonder reactie. Ook dinsdag niet, op deze beladen plekken. Brech kijkt voor zich uit en blijft zwijgen. Dat is zijn goed recht. Ook voor Brech is het een pijnlijke wandeling, zegt Roethof. Immers: hij loopt rond met ouders die hem de dood van hun kind verwijten. Terwijl hij zelf ontkent.

Lees ook: Video: Advocaat Jos Brech achteraf toch blij met schouw

Lees verder onder de video.

Reactie advocaat Roethof na schouw op Brunssummerheide. Video: ANP

Beantwoorden

Het bezoek aan de hei is bijna afgelopen als rechtbankvoorzitter Ben van der Aa aan Brech vraagt of deze plek hem bekend voorkomt. Ze staan vlakbij de plaats waar Brech in 1998, enkele uren nadat Nicky werd gevonden, is staande gehouden op zijn fiets. „Zelfs als je onschuldig bent, kun je die vraag gewoon beantwoorden”, stelt De Vries. Maar Brech zwijgt. Hij wil het eerst op zich ­laten inwerken en met zijn advocaat bespreken, zegt hij. Ook ’s middags, bij voortzetting in de rechtszaal, heeft hij daar niets aan toe te voegen.

Lees ook: Teruglezen: Advocaat Roethof positief na schouw maar Jos Brech blijft vastzitten

Lees hier alles over de zaak-Nicky Verstappen in ons dossier

Door Door Paul Bots en Claire van dyck

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →
Leudal