‘Motorbendelid’ gearresteerd in Spaans café: ‘Hij gaf moordopdrachten in Nederland’

Beelden van de arrestatie © YouTube

Een 36-jarige Nederlander is vandaag opgepakt in de buurt van Marbella in het zuiden van Spanje. Voor zeker twee moorden in Nederland zou hij de opdracht hebben gegeven. Een paar andere moordpogingen in opdracht van de man zouden zijn verijdeld. Om welke moorden het gaat, kunnen zowel de Spaanse als de Nederlandse politie niet zeggen. Er liep een Europees aanhoudingsbevel tegen de man.

Sebastiaan Quekel

De Spaanse politie meldt dat de Nederlander lid is van een motorclub. Volgens lokale media gaat het om Caloh Wagoh, een beruchte motorclub die Nederlandse justitie wil laten verbieden, in navolging van Bandidos en Hells Angels. Diverse advocaten die in het verleden leden van Caloh Wagoh hebben bijgestaan, zeggen tegen deze nieuwssite nog van niets te weten. ,,Spannend, we wachten het af”, klinkt het. Een woordvoerder van de motorclub zegt van niets te weten. ,,Voor zover bekend is de persoon die is aangehouden geen lid van Caloh Wagoh. We missen niemand.”

De aangehouden man woonde met zijn gezin in Marbella. Hij werd gearresteerd in een café in de nabijgelegen plaats San Pedro de Alcántara, in het bijzijn van een groepje Nederlanders. Of zij ook zijn aangehouden, is niet bekend.

Geboeid afgevoerd

De verdachte zit nu vast en wacht op een beslissing van een Spaanse rechter of hij naar Nederland mag worden gebracht. Op beelden die op YouTube circuleren is te zien hoe hij tegen de grond wordt gedrukt en geboeid wordt afgevoerd. Nederlandse agenten zouden bij de arrestatie betrokken zijn geweest.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag bevestigt dat op zijn verzoek iemand is opgepakt in Spanje. ,,Dit is gebeurd in verband met een lopend onderzoek. Helaas kunnen we daarover op dit moment verder geen uitspraken doen”, aldus een woordvoerder.

Motorclub

Caloh Wagoh ontstond twee jaar geleden uit een fusie tussen straatbende Crips en motorclub Trailer Trash Travellers, die zijn wortels in de woonwagenwereld heeft. Na een verschil van inzicht trok Trailer Trash zich terug. Inmiddels telt de club al tien Nederlandse chapters (vestigingen) en één in België, Engeland en Suriname.

Lees ook: OM wil motorclub Caloh Wagoh laten verbieden

Volgens justitie is de motorclub ‘structureel en onlosmakelijk’ verbonden met criminaliteit en niet met een passie voor motorrijden. ,,Veel leden kunnen niet eens op een motor rijden’’, aldus justitie. Caloh Wagoh heeft in Nederland enkele honderden leden.

Leider Delano R., bijnaam Keylow, zit momenteel in de cel op verdenking van betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Ook Greg R., de godfather van de Nederlandse misdaad, zit vast voor deze liquidaties.

Het verzoek om de club te verbieden is onderdeel van het landelijke optreden tegen zogeheten outlaw motorcycle gangs (OMG’s).

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws