Pas op voor neppe Tikkie-links: weer verdachten aangehouden na grote fraude

Bron © AD

Afbeelding: ANP XTRA

De politie heeft zes verdachten aangehouden voor het plegen van misdrijven als fraude, computervredebreuk, oplichting en witwassen via een ‘Tikkietruc’. De verdachten, vier mannen van 18 tot 20 jaar uit Groningen, een 25-jarige man uit Diemen en een 19-jarige man zonder vaste woonplaats, worden ervan verdacht dat zij 375 mensen hebben opgelicht.

Dit laat de politie weten op haar website. De ‘schade’ loopt volgens de politie op tot 100.000 euro. Verder werd er een nepwapen, een computer en nepkleding in beslag genomen bij huiszoekingen van twee woningen in Stad.

ING heeft in de periode januari tot en met juni 2019 vastgesteld dat bij ruim duizend klanten via ‘Mijn ING’ illegaal toegang was verkregen tot hun bankrekeningen. Klanten hadden zonder dat ze dat doorhadden via een nagemaakte ‘Tikkie-omgeving’ toegang gegeven tot hun eigen bankrekening.

Door preventief handelen wist de bank bij een groot aantal klanten schade te voorkomen door transacties bij deze klanten te pauzeren. ING wist hiermee ruim 300.000 euro aan schade te voorkomen. Bij 375 klanten slaagden de illegale transacties wel. De bank heeft aangifte gedaan van al deze frauduleuze transacties.

Werkwijze

De verdachten stonden onderling wel met elkaar in contact, maar opereerden zelfstandig. Een verdachte nam contact op met een slachtoffer, die op Marktplaats goederen te koop had aangeboden. Nadat zij een prijs waren overeengekomen, stuurden de verdachten een link naar de verkoper met een betaalverzoek van 0,01 euro om zogenaamd de bankgegevens te controleren. De slachtoffers die vervolgens op de link klikten, kwamen zonder het te weten op de nagemaakte Tikkie-omgeving terecht. De verdachten konden zo met de betaalgegevens van de slachtoffers hun bankrekeningen overnemen en betalingen doen aan derden.

Camerabeelden bij winkels

ING en de politie werkten in deze zaak nauw samen op grond van het samenwerkingsverband Electronic Crimes Task Force (ECTF). De recherche startte met behulp van aangeleverde gegevens een onderzoek. Vanzelfsprekend is daarbij de privacy van de klanten van de bank gerespecteerd, zegt de politie.

In het onderzoek naar deze transacties werd al snel duidelijk dat bij diverse winkels in Groningen betalingen waren gedaan. Door de Tikkietruc konden de verdachten met hun mobiel, met de illegaal verkregen rekeningen van de slachtoffers, betalen bij deze bedrijven.

De politie vorderde bij de betrokken bedrijven camerabeelden op om zo verdachten in beeld te krijgen. Dit resulteerde uiteindelijk in de opsporing van zes mannen, die herkend werden van de beelden.

Motief

De verdachten zijn aangehouden en gehoord. Het lijkt erop dat de verdachten uit waren op geld, status en dure spullen. De gepleegde misdrijven hadden landelijk impact volgens de politie, omdat de slachtoffers over het hele land verspreid wonen. Alle verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld in afwachting van een verdere beslissing van de officier van justitie.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen