Lezing over ontstaan Land van Kalk in Voerendaal

Landschapsfoto. Afbeelding: Marc Bogman

Wiel Schins geeft een lezing met als thema ‘Het ontstaan van het Land van Kalk, een avontuur van miljoenen jaren’. Deze vindt plaats woensdag 11 september, van 19.00 tot 22.00 uur, in herberg de Bernardushoeve.

Elk landschap, dus ook het Land van Kalk, kent een bewogen geschiedenis. Tijdenlang was het land of juist zee. Het klimaat veranderde voortdurend, op soms hevige wijze. Ooit lag het aan de Zuidpool en dreef het heel langzaam naar deze contreien. Hoe vreemd dat voor veel mensen klinkt, maar het Land van Kalk zoals deze nu is te zien, kreeg zijn vorm door de Maas. Hier speelde het zogenoemde Eiland van Ubachsberg een belangrijke rol, destijds een echte berg. Door warme perioden tussen ijstijden ontstonden extra geulen en dalen. De Neanderthaler zocht er naar vuursteen. Wiel Schins heeft een voor iedereen begrijpelijk en spannend verhaal, toont plaatjes, gesteenten, fossielen en vuurstenen werktuigen.

Aanmelden via info@bernardushoeve.nl

Door Wil Wagenvoort

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →
Voerendaal