Belgische ‘Beul van Raqqa’ opgepakt in Syrië

Anouar Haddouchi. Afbeelding: AD/HLN

De Belgische Syriëganger Anouar Haddouchi, ook bekend als ‘de beul van Raqqa,’ is opgepakt in Syrië. De 35-jarige IS’er uit Brussel was betrokken bij de financiering van de aanslagen in Brussel en Parijs. Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor meer dan honderd onthoofdingen.

Haddouchi zit in een gevangenis van de Syrische Democratische Strijdkrachten. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Samen met zijn echtgenote Julie Maes (32) werd hij door de Koerdische troepen opgepakt na de slag om het laatste IS-bolwerk Baghouz.

Als ‘de beul van Raqqa’ zou Haddouchi - bijnaam Abou Souleymen al Belgiki - op het centrale marktplein in Raqqa meer dan honderd onthoofdingen hebben uitgevoerd. Zelf lacht hij dat weg. Ook was hij betrokken bij de financiering van de aanslagen in Brussel en Parijs. Zo ontving Mohamed Abrini, op 22 maart 2016 ‘de man met het hoedje’ in Zaventem, 3.500 euro afkomstig van de bankrekening van Haddouchi.

Lees ook: Deze tekening ontmaskerde ‘man met hoedje’

Het Belgische federaal parket voert al geruime tijd onderzoek naar de betrokkenheid van de Syriëganger bij de terreurcel die de aanslagen uitvoerde op die 22 maart. Het is nog onduidelijk waar Haddouchi berecht wordt: in Syrië, in België of in Frankrijk? In Irak riskeert hij de doodstraf.

Door Bruno Struys en Montasser Alde’emeh

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu