Zorgen kabinet over opslag splijtstof in Tihange

De kerncentrale van Tihange. © ANP

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft aan de Belgische regering haar zorgen en de onrust in Limburg gemeld over de bouw van een opslagloods voor verbruikte splijtstoffen op het terrein van de kerncentrale Tihange.

Peter Bruijns

Van Veldhoven schrijft aan gouverneur Theo Bovens dat ze de zorgen in Limburg over de nucleaire veiligheid zeer serieus neemt. Engie Electrabel wil in Tihange een containerloods bouwen waarin tenminste tot de eeuwwisseling nucleair afval en hoogradioactieve gebruikte splijtstofstaven worden opgeslagen. In de loods zullen na 2025 – als de kerncentrale sluit – ook radioactieve delen van de reactor in stevige containers worden opgeborgen. Het gebouw gaat 110 miljoen euro kosten, wordt volgens een woordvoerder goed beveiligd en zal bestand zijn tegen aardbevingen.

Het Limburgs Parlement nam eerder dit jaar een motie aan waarin de Belgische regering en Engie Electrabel werden opgeroepen alle radioactieve activiteiten in en rond Tihange zo snel mogelijk te beëindigen. Een nieuw nucleair containerpark bij Tihange is volgens Provinciale Staten niet gewenst.

Meest gelezen

Van onze partners

Gemeenteberichten