Man schiet vijf mensen dood in Texas, ruim twintig gewonden

Bron © AD

De politie sluit een staat af in Odessa, Texas Afbeelding: AP

Opnieuw is Texas opgeschrikt door een massamoord, nu vanuit een rijdende auto. Vijf mensen kwamen om, een baby van 17 maanden werd in het gezicht geschoten.

Ook raakten zeker 21 mensen gewond toen een man op ogenschijnlijk willekeurige mensen schoot terwijl hij door de West-Texaanse steden Odessa en Midland reed. Hij was door agenten staande gehouden voor een verkeersovertreding, schoot op hen en richtte zijn wapen vervolgens op andere automobilisten en voorbijgangers.

Een van de verkeersagenten raakte gewond. De man bleef al rijdend schieten en verwondde op zijn route nog twee agenten. Onder de gewonden is ook een kind van 17 maanden. Volgens lokale media het in het gezicht geschoten. De schutter liet zijn eigen auto achter en stal het busje van een postbezorger. Aanvankelijk meldde de lokale politie daarom dat mogelijk een tweede schutter actief was.

De dader, een blanke man van rond de 35 jaar, werd na een achtervolging doodgeschoten door de politie op het parkeerterrein van een bioscoop. Over zijn motieven is vooralsnog niets bekend. De politie van Odessa meldde in een alarmbericht dat hij op willekeurige mensen schoot.

Auto’s met kogelgaten

De man begon te schieten even na drie uur ’s middags lokale tijd. Hij zorgde voor angst en chaos in Odessa en Midland. De politie maande inwoners binnen te blijven, een nabijgelegen universiteit werd hermetisch afgesloten. De studio van nieuwszender KOSA-TV in Odessa moest tijdens een live-uitzending worden ontruimd. Inwoners van Odessa beschreven hoe diverse auto’s met kogelgaten op een kruispunt stonden.

El Paso

De moordpartij komt kort na de massamoord op 22 mensen in een Walmart in El Paso, een stad die net als Odessa en Midland in het westen van Texas ligt. De rouw en boosheid om de zoveelste massaschietpartij zijn in de VS nog vers. ,,Onze harten zijn bij Midland, Odessa, en iedereen in West-Texas die dit opnieuw moet meemaken,” schreef Beto O’Rourke, presidentskandidaat namens de Democraten uit El Paso. ,,Meer informatie is aanstaande, maar dit is wat we weten: we moeten deze epidemie stoppen.”

Door Karlijn van Houwelingen