Onterecht uitkering voor Nederlandse gevangenen in het buitenland

Bron © ANP

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Nederlandse gedetineerden in het buitenland hebben onterecht een uitkering ontvangen. Dat schrijft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer.

Drie jaar lang heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken geen gegevens verstrekt over Nederlandse gevangenen in het buitenland aan de Sociale Verzekeringsbank, die onder andere AOW-uitkeringen regelt. Daardoor hebben gedetineerden uitkeringen ontvangen waar ze geen recht op hebben.

Koolmees verwacht dat het om „kleine aantallen” gaat, het precieze aantal is nog niet bekend.

Ook door fouten bij het UWV hebben gevangenen in het buitenland onterecht uitkeringen ontvangen. Het gaat om uitkeringen waar de uitkeringsinstantie verantwoordelijk voor is, zoals de WW-uitkering. Na een systeemupdate heeft de organisatie de gegevens van gedetineerden in het buitenland drie maanden lang niet gecontroleerd. Daardoor hebben 23 gedetineerden onterecht een uitkering ontvangen.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen