NS: te koop noodremmen, bagagerekken en andere delen Sprinter

Van de Sprinter zijn allerlei onderdelen te koop. Afbeelding: ANP

Liefhebbers van noodremmen, bagagerekken, banken voor de eerste én tweede klas en vele andere onderdelen die in treinen te vinden zijn, komen vanaf volgend jaar aan hun trekken.

De NS biedt alle interieurspullen te koop aan uit de Sprinter, een treintype dat vanaf begin 2020 gaandeweg uit bedrijf wordt genomen.

Het treinstel, in het NS-jargon ‘SGM’ ofwel ‘Stadsgewestelijk Materieel’ genoemd, rijdt sinds 1978 door Nederland, heeft daarbij ruim 7,8 miljoen kilometer - ook in Limburg - afgelegd en 46,9 miljoen reizigers vervoerd.

Ofschoon de treinstellen vanaf 2005 zijn gemoderniseerd wil de spoorvervoerder de Sprinter inwisselen voor nieuw materieel.

NS wil hem niet simpelweg slopen, maar „zo duurzaam en circulair mogelijk ontmantelen”. Dit door alle treinonderdelen zorgvuldig te demonteren of te „oogsten”, zoals NS dit noemt. Op deze wijze wordt 11,3 miljoen kilo afval bespaard. NS hoeft niets aan zijn ‘oogst’ te verdienen, maar rekent wel de kostprijs voor demontage en logistiek door aan de koper. De vervoerder stelt daarom een minimumprijs en afname-aantallen vast.

In totaliteit zal er een massa spullen over de NS-toonbank gaan: er zijn alleen al 1329 exemplaren van de noodrem te koop.

Door onze verslaggever

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen