Evaluatie derby: Gestaakt duel en incidenten, maar ‘de aanpak was goed’

Afbeelding: Pro Shots -Ron Baltus

De politie, de gemeente Maastricht, het Openbaar Ministerie en MVV vinden dat hun aanpak rondom de derby MVV-Roda JC goed heeft gewerkt. Dat stellen de vier betrokken instanties dinsdag na een evaluatie.

Ze zijn tevreden omdat het feestje voor het stadion in Maastricht (600 mensen), in tegenstelling tot vorig jaar, vlekkeloos is verlopen. Vorig jaar ging het mis bij een soortgelijk feest, toen bij café de Kokerel in Maastricht. Toen vonden arrestaties plaats wegens het afsteken van vuurwerk, opruiing en het dragen van gezichtsbedekkende kleding.

Lees ook: Biergooiers tijdens derby MVV-Roda geïdentificeerd

Dat er rond de wedstrijd van afgelopen zondag een aantal incidenten heeft plaatsgevonden wordt betreurd door de instanties. Net als het gooien van bier en andere voorwerpen richting spelers, waarbij de scheidsrechter zelfs even het duel moest stilleggen omdat Jordy Croux van Roda JC werd belaagd vanwege zijn MVV-verleden.

Lees ook: Roda-speler Croux aangevallen door MVV-fans: ‘Dit hoort niet in het voetbal thuis’

Ook na de wedstrijd was het zondag nog onrustig. Fans van MVV probeerden vertrekkende Roda-supporters te provoceren. Bovendien volgden zij bevelen van de politie niet op. Snel ingrijpen van de ME voorkwam erger. Enkele supporters die voorwerpen op het veld hadden gegooid, zijn al met behulp van videobeelden geïdentificeerd en zullen worden voorgedragen aan de commissie stadionverboden.

Lees ook: Kleinste man van het veld beslist MVV-Roda: ‘Ik wist niet dat ik kon koppen’

De vier instanties streven vanaf dit seizoen naar normalisatie en ‘een duurzame relatie tussen de vier partijen en de supporters’. Vorig jaar werd nog aangekondigd dat er voortaan een ‘stringenter beleid’ zou worden toegepast vanwege de vele incidenten.

Lees ook: Derby MVV-Roda tijdelijk stilgelegd na wangedrag MVV-fans

Luister naar een nieuwe aflevering van de Voetbalpodcast van De Limburger:

Video: De Limburger

Door Emil Visser

Nieuw: Voetbaluitslagen

Hier vind je alle voetbaluitslagen, de standen en het programma van de Eredivisie t/m de 5e klasse.

> Bekijk hier de voetbaluitslagen