Grote onrust bij Roda over beoogd eigenaar Garcia de la Vega

Garcia de la Vega. Afbeelding: Bas Quadvlieg

Bij Roda JC zijn grote zorgen over de betrouwbaarheid van beoogd eigenaar Mauricio Garcia de la Vega. Volgens ingewijden heeft de Mexicaan nog steeds geen bankgarantie afgegeven voor de financiële tekorten. Achter de coulissen wordt al gewerkt aan een noodplan, mocht de overname mislukken.

De toegenomen argwaan wordt niet alleen veroorzaakt door recente publicaties in NRC over het verleden van Garcia de la Vega. Daarin wordt een beeld geschetst van een Mexicaanse zakenman met een dubieuze betalingsmentaliteit. Ook zijn handel en wandel binnen Roda leidt tot steeds hevigere onrust in en rond de club.

Lees ook: Zuid-Limburgse profvoetbal is curiosum

Begin juni werd de Mexicaan nog gepresenteerd als de grote redder van het wankelende Kerkraadse voetbalbastion, dat failliet dreigde te gaan omdat eigenaar Frits Schrouff na jaren van bijpassen niet meer voor de verliezen op wilde draaien. Garcia de la Vega tekende ervoor dat hij vanaf dit seizoen zou opdraaien voor de financiële tekorten. Maar drie maanden later ligt er volgens diverse goed ingevoerde bronnen nog altijd geen bankgarantie op tafel. Zo’n garantie is vereist wil de begroting voor het huidige seizoen überhaupt worden goedgekeurd door de KNVB. Bovendien wil Roda koste wat kost niet gedurende het seizoen in liquiditeitsproblemen komen.

Sceptisch

Daarnaast beweren ingewijden dat een sponsor recent moest bijspringen om op tijd de salarissen van het personeel uit te kunnen keren. Garcia de la Vega ontkent dat via zijn woordvoerder. Hij stelt nog altijd bezig te zijn met ‘te voldoen aan alle eisen van de KNVB’.

Lees ook: In Spanje weten ze al wat Roda JC te wachten staat: ‘Deze man ruïneert je club’

Al vanaf het begin keek een bepaalde stroming binnen de club sceptisch naar de overnameplannen van de Mexicaan, die bij de Spaanse club Murcia al verstrikt was geraakt in langslepende juridische zaken. Zo verdween directeur Harm van Veldhoven al direct van het toneel toen duidelijk werd dat Garcia de la Vega de macht naar zich toetrok.

Door alle onrust van de laatste weken zijn ook in het kamp-Schrouff de zorgen toegenomen. De 79-jarige oud-zakenman heeft officieel nog steeds 79,98 procent van de aandelen in handen en kan die pas overdragen als de KNVB de overname heeft goedgekeurd. Voor Schrouff dreigt de hele situatie rond Roda inmiddels op een persoonlijk drama uit te draaien. Nadat hij bijna twintig miljoen euro in de club had gepompt, wilde hij per se af van het eigenaarschap, maar alleen op voorwaarde dat de club in goede handen terecht kwam. Daar zijn nu grote twijfels over ontstaan.

Vangnet

Op de achtergrond denken diverse mensen serieus na over reddingscenario’s, mocht het voorgenomen huwelijk met De la Vega uitdraaien op een fiasco. Diverse bronnen weten te melden dat de groep lokale ondernemers die dit voorjaar vlak voor de Mexicaanse deal een reddingsplan presenteerde, nog altijd klaar staat. Een belangrijke financier van dat ‘vangnet’ was destijds de jonge en zeer gefortuneerde IT-ondernemer Stijn Koster. Ook hij is nog steeds bereid om de club uit de brand te helpen, mocht dat nodig zijn.

‘Derbytime’ | Voetbalpodcast #25. Video: De Limburger

Door Jimmy Leenders en Roel Wiche

Nieuw: Voetbaluitslagen

Hier vind je alle voetbaluitslagen, de standen en het programma van de Eredivisie t/m de 5e klasse.

> Bekijk hier de voetbaluitslagen