Grote droogte in Maas: tot vier uur wachttijd bij sluis

De sluis bij Linne Afbeelding: Peter Wijnands

De scheepvaart op de Maas in Limburg moet rekening houden met langere wachttijden bij de sluizen. Vanwege de droogte beperkt Rijkswaterstaat het gebruik van de sluizen om water te besparen.

De afgelopen dagen voerde de Maas bij Maastricht nog maar 25 kubieke meter per seconde af. Normaal gesproken is dat volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat het dubbele. De situatie is niet uitzonderlijk, maar noopt wel tot maatregelen. Door sluizen minder vaak te schutten, wordt water langer in het gebied vastgehouden. Nadeel voor de scheepvaart is dat wachttijden kunnen oplopen tot vier uur.

Zorgen

Voorzitter Patrick van der Broeck uitte donderdag zijn zorgen via Twitter toen de afvoer bij Maastricht even daalde tot onder de acht kuub per seconde. Hoewel dit een momentopname was, is het volgens hem wel tekenend voor de gevolgen van de klimaatverandering. „Voor de boeren is het water op dit moment niet zo nodig. Die zijn al aan het oogsten. Maar het water is wel nodig om op lange termijn de grondwaterstand aan te vullen. Dat lukt op deze manier niet.

Lees verder onder het Twitterbericht.

Verdampen

Dat laatste constateert ook Rijkswaterstaat. Deze week blijft de stand van de Maas naar verwachting laag. Daarna wordt wel weer neerslag verwacht in het gebied waar het Maaswater vandaan komt. Omdat de zon minder fel wordt, zal er ook minder water verdampen. De verwachting is dat de droogte daardoor in elk geval niet meer verder toeneemt.

Drinkwater

De droogte is nog niet zo ernstig dat drinkwaterbedrijf WML de inname stil moet leggen. Dat gebeurt als er te weinig water is om lozingen van fabrieken te verdunnen.

Door Paul Bots

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen