MVV door de ogen van: Marco Ramakers

Afbeelding: archief Laurens Bouvrie

Hoe is de stand op de MVV Barometer van VIA Limburg? Vandaag MVV Maastricht door de ogen van de dj van het supporterscafé de Gouden Ster, Marco Ramakers.

Voor de wedstrijd, tijdens de rust en na de wedstrijd staat Marco Ramakers al dertien seizoenen als dj Amigo muziek te draaien in het supporterscafé de Gouden Ster. „Ik ben al lang actief als dj en ik twaalf jaar geleden heb ik me aangeboden bij MVV om de muziek te verzorgen voor de supporters.” Ramakers zorgt voor sfeer in het supporterscafé of MVV nu heeft gewonnen of verloren. „Supporters die niet naar huis willen, kunnen hier nog eentje komen drinken tot in de late uurtjes.” Hij past zijn muziek echter niet aan winst of verlies aan. „Ik draai gevarieerd. Het resultaat maakt niets uit. Het is een soort familietreffen. Na een nederlaag wordt er even gemokt, maar daarna is het gezellig. De slechte tijden, want als MVV supporters zijn we niet verwend, heeft de band onderling alleen maar sterker gemaakt.”

Sjiek

Sinds begin jaren negentig is Ramakers supporter. „Door een kameraad werd ik meegenomen naar het stadion. Mijn eerste wedstrijd was MVV tegen PSV en wij wonnen. Vanaf dat moment was ik verkocht. ‘Wow, wat is dit sjiek’, was mijn gedachte. Ik heb zelf bij RVU gevoetbald en was liefhebber, maar voor die tijd was ik nooit in de Geusselt geweest.” Ramakers pakt een seizoenkaart en is een tijd lang zelfs zo fanatiek dat hij alle uit- en thuiswedstrijden bezoekt. „Ik reisde MVV overal achterna. Ik werd in 2000, het jaar van de degradatie, uitgeroepen tot supporter van het jaar door de supportersvereniging.”

Krachten

MVV betekent voor Ramakers veel. Daar kwam hij achter toen de club bijna failliet was. „In 2003 kwamen er krachten bij me los. Ik ben een van de initiatiefnemers geweest van de podiumwagen op de Markt tijdens de gemeenteraadsvergadering. Ik heb die wagen en wat artiesten geregeld om op die manier positieve aandacht voor MVV te vragen. De gemeente Maastricht verleende daarvoor alle medewerking. Met mijn geluidsinstallatie zorgde ik dat de vergadering te volgen was. Helaas liep het later op die avond uit de hand met rellen”, blikt hij terug. „In die slechte periode voelde ik hoe diep mijn liefde voor MVV zat.”

Tussenjaar

Wat betreft de barometer dit seizoen hoopt hij dat oude tijden ooit zullen herleven in de Geusselt. „Ik heb de eredivisie nog meegemaakt, dat Ajax, Feyenoord en PSV met knikkende knieën naar Maastricht kwamen. Ik hunker terug naar die tijd, maar heb respect dat MVV nu zijn verantwoordelijkheid neemt op financieel gebied. Ze gaan niet failliet, maar hebben ook niet veel vet. Je verwacht hogere ambities als fan, maar dat heeft ook met geld te maken. Dus misschien moeten we de bescheiden rol die MVV nu vervult koesteren en de hoop laten varen. Want ik verwacht eerlijk gezegd opnieuw weer een tussenjaar.”

Door Ingrid Lemmens
Maastricht