Video: Baudet wil YouTubers terug laten halen na ‘ontzettend domme’ actie in VS

Bron © AD

FvD-voorman Thierry Baudet wil dat de YouTubers Govert Sweep (21) en Ties Granzier (20), die in de VS vastzitten voor het betreden van de zwaar beveiligde Area 51, zo snel mogelijk naar Nederland worden gehaald.

,,De actie van deze jongens is ontzettend dom, stupide en baldadig’’, oordeelt Baudet. ,,Ze verdienen bestraffing, maar ze waren niet van plan om de VS te schaden.’’

Granzier (20) uit Linne en Sweep (21) uit Boxmeer riskeren zes maanden celstraf voor hun actie. Baudet: ,,Nederland moet zich daarom inzetten om de jongens zo snel mogelijk naar Nederland te halen.’’

Lees ook: Ouders YouTuber Ties aangeslagen na arrestatie van hun zoon

Baudet wil daarom ‘liefst vandaag’ nog in debat met de Tweede Kamer, maar daarvoor kreeg hij geen steun. VVD-Kamerlid Sven Koopmans wees erop dat het politiek maken van de kwestie juist de belangen van de jongens schaadt. Andere partijen herinnerden Baudet eraan dat de zaak donderdagmorgen ook aan de orde is gekomen tijdens de commissievergadering van Buitenlandse Zaken.

‘Daar kon de heer Baudet vanwege zijn drukke agenda niet bij zijn’, sneerde CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, refererende aan de kritiek dat de FvD-voorman vaak afwezig zou zijn bij Kamerdebatten.

w Video: De Limburger

Door Maarten van Ast