Extreme neerslag Spanje: honderden honden en katten dreigen te verdrinken

Bron © AD

Asielkatten van Stichting Zilver, die noodgedwongen zijn achtergelaten in het asiel dat onder water dreigt te lopen. Afbeelding: Stichting Zilver

De gigantische hoosbuien in Spanje teisteren ook dierenasielen in de regio’s waar het water uit de hemel gutst. In Alicante bijvoorbeeld, huist het grootste dierenasiel van de regio, Asoka Orihuela, eigendom van de Nederlandse stichting Zilver. Voorzitter Christine Burgemeester vreest voor het leven van honderden katten en honden. ,,Verzorgers kunnen niet ingrijpen omdat er code rood geldt in het gebied’’, vertelt ze.

Elk jaar valt er in Spanje aan het einde van de zomer veel regen. Maar nog nooit heeft Alicante, de zuidelijkste provincie van de autonome regio Valencia met zóveel water te maken gehad. Door het heftige noodweer staan straten volledig blank. Pleinen zijn omgetoverd tot zwembaden en talloze auto’s zijn meegesleurd door het water. Donderdag kwamen zeker twee mensen om. Een man en vrouw, broer en zus, werden dood in een auto gevonden nadat die was meegesleurd door het water. Dat gebeurde bij de plaats Caudete, zo’n 100 kilometer ten zuiden van Valencia.

Lees ook: Doden door extreem noodweer aan zuidoostkust Spanje

Voor dierenverblijf Asoka Orihuela, waar getraumatiseerde honden en katten worden opgevangen, is het een regelrechte ramp. Het asiel, dreigt onder water te lopen en is door de regen volledig afgesloten van de buitenwereld. ,,De plaatselijke verzorgers proberen kalm te blijven, omdat ze niets kunnen doen. Maar eigenlijk vrezen we voor het leven van honderden dieren’’, zegt voorzitter Christine Burgemeester.

Hulp te laat

Van de 500 honden en katten in het asiel, zijn er zeker 200 ondergebracht bij tijdelijke opvanggezinnen. ,,Dat zijn vooral onze kittens en puppy’s, die werden al voor de grootste stortbuien weggebracht’’, weet Burgemeester. Voor de andere 300 viervoeters kwam hulp te laat. Die zijn zonder verzorgers achtergebleven in het asiel. Volgens haar hebben politie, brandweer en zelfs het leger geprobeerd toegang te krijgen tot de achtergebleven viervoeters, maar waren ze te laat om de dieren te redden. ,,In heel Alicante is code rood afgegeven’’, vertelt ze. ,,Het is te gevaarlijk om de dieren nu weg te halen. Er is meer regen gevallen dan gebruikelijk is voor een heel jaar.’’

Vooral de katten in het gebouw zitten in het nauw. Als het verblijf onderloopt, verdrinken de katten als eerste. En zelfs als ze de hoosbuien overleven, kunnen de dieren komen te overlijden. ,,De nasleep van de overstromingen wordt misschien nog wel erger dan de regen zelf, omdat veel dieren waarschijnlijk nat worden en zo allerlei infectieziekten oplopen’’, aldus Burgemeester.

Als het gebied weer begaanbaar is, laat de voorzitter van Stichting Zilver voedsel en medicijnen naar de regio sturen.

Door Naz Taha

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen