YouTubers maandag voor Amerikaanse rechter: ‘Het gaat goed met ons’

Bron © De Gelderlander

Govert Sweep (21) en Ties Granzier (20). Afbeelding: AFP

De Youtubers Ties Granzier uit Linne en Govert Sweep uit Boxmeer staan maandag voor de rechter in Amerika. De filmers waren opgepakt omdat ze beveiligd gebied rond een legerbasis waren binnengetreden. Ze kunnen daarvoor maximaal zes maanden cel krijgen.

Sweep (20 jaar) en Granzier (21) werden donderdag rond 11.00 uur lokale tijd op borgtocht vrijgelaten. De twee mannen hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen, zegt Sweep tegen de Gelderlander. ,,Onder zijn begeleiding zullen we ons zo goed mogelijk voorbereiden op de zaak.’’ Volgens de lokale politie moeten de mannen naar het gerechtsgebouw in Beatty, op bijna twee uur rijden van Las Vegas.

Lees ook: YouTubers op borgtocht vrij na arrestatie bij Area 51

Langs verbodsborden gereden

Sweep en Granzier staan terecht voor het binnendringen van het beveiligde gebied rond Area 51, een militaire basis in de Amerikaanse staat Nevada. Gealarmeerde politieagenten troffen hun auto vijf kilometer binnen de zone aan; daarmee zijn ze meerdere keren langs verbodsborden gereden. Die intentie hadden ze niet, zei Sweep eerder tegen een lokale nieuwszender.

Op aanraden van een plaatselijke bewoner zouden ze naar een plek rijden vanwaar ze uitzicht hadden op de basis.

Lees ook: Ouders YouTuber Ties aangeslagen na arrestatie van hun zoon

Area 51 is de laatste tijd in het nieuw doordat tienduizenden mensen hebben aangegeven mee te doen met een bestorming van de luchtmachtbasis. Het gerucht gaat dat er ufo’s en aliens liggen opgeslagen. Volgens Sweep zouden de jongens de dag voordat de bestorming gepland stond, terugkeren naar Nederland. Ze hadden geen intentie mee te doen. ,,We wilden gaan kijken, net als die duizenden andere youtubers.’’

Uitlegvideo

,,We zullen, als we beiden weer in Nederland zijn, in een video op onze kanalen vertellen hoe alles verlopen is’’, zegt Sweep desgevraagd. ,,Voor nu wachten we af tot maandag. Het gaat goed met ons.’’

Door Joni van Essen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen