‘Ook in Nederland gezondheidsklachten door e-sigaret’

Bron © ANP

Afbeelding: iStock

Ook in Nederland hebben mensen kwalen opgelopen door vermoedelijk het gebruik van de elektronische sigaret. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) aan Nieuwsuur.

De vereniging heeft deze week een enquête uitgezet onder de 1100 leden. Binnen drie dagen kwamen er drie meldingen binnen.

Bloed ophoesten

„Het gaat om drie mensen die vooraf geen grote longziekte hadden”, zegt voorzitter Leon van der Toorn die denkt dat er mogelijk nog meer meldingen binnenkomen. „Een patiënt had e-sigaretten gebruikt van zijn dochter en is heel snel daarna bloed gaan ophoesten, terwijl hij aan zijn longen nog nooit iets gemankeerd had. Een andere oorzaak voor de problemen werd niet gevonden.” Ook in de andere twee gevallen is „de waarschijnlijkheid heel groot dat het gebruik van de e-sigaret ermee te maken had”, zegt Van der Toorn.

Lees ook: Longarts wil verbod e-sigaret na sterfgevallen

Directe aanleiding voor de enquête is het aantal mysterieuze ademhalingsziektes in de Verenigde Staten die aan het gebruik van e-sigaretten worden toegeschreven. Zes patiënten zijn overleden. „We hopen door ons onderzoek meer patronen te ontdekken en zo te zien wat er hier aan de hand is”, aldus Van der Toorn. „Het kan zijn dat het om andere problemen gaat. Daarom is er meer onderzoek nodig.”

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen