De ‘bel van Crienske’ klinkt weer in Roggel

De drijvende krachten achter ‘De bel van Crienske’ Afbeelding: John Peters Fotografie

Na 15 afleveringen kwam er in 2016 een eind aan ‘Oppe bank oppe Bos’, een live talkshow waarin gasten uit Leudal centraal stonden. Met ‘De bel van Crienske’ start op zondagmiddag 13 oktober wederom een maandelijkse serie talkshows die door Stichting Puik in een nieuw jasje zijn gestoken.

‘De bel van Crienske’ is vernoemd naar de schoolbel van meester Crijns, hoofd der school in een tijd dat Roggel nog gewoon een jongens- en een meisjesschool had. Maandelijks galmt het geluid van de bel binnenkort weer in Roggel, ditmaal niet om aan te geven dat het speelkwartier ten einde is, maar als aankondiging voor serieuze gesprekken, live muziek en videobeelden, gepresenteerd in zaal La Rochelle, met ingang door de Sjor. Saillant detail: dat is de plek waar vroeger de befaamde schoolbel klonk.

Huub Alofs (64) is als voorzitter van Stichting Puik één van de initiatiefnemers van de maandelijkse talkshow. “Na het verscheiden van ‘Oppe bank oppe Bos’ en het ‘best of’ cabaretprogramma ‘Aod en noe’ van Puik in 2018, begon het bloed te kruipen waar het niet gaan kan. Destijds slokten de cabaretproducties van Puik en de talkshows behoorlijk wat vrije tijd op. Nu ik sinds juli met pensioen ben, leefde het idee voor een talkshow weer op.” In Eveline Peeters (vormgeving), Len David en Theo de Grood (muzikale invulling/decor/videobeelden) en radio-DJ Tim op het Broek (presentatie/redactie) vond Alofs een viertal gelijkgestemden die als kernteam de schouders zetten onder de productie. “De bel van Crienske’ richt zich op gasten uit de regio Roggel, van burgemeester tot de ‘gewone man/vrouw’ die een boeiend verhaal te vertellen heeft. Driekwart jaar geleden zijn we met de voorbereidingen gestart.” De talkshow wordt gelardeerd met videobeelden. Studiegroep Leudal geeft elke aflevering een ‘gastcollege’. Een dorpskwis maakt ook onderdeel uit van het programma, waarin telkens drie gasten centraal staan. Een gelegenheidsformatie speelt live enkele verzoeknummers van de gasten. “Het wordt een twee uur durende show, waarbij continu beelden worden vertoond uit heden en verleden van Leudal. Ook is er een column en een ‘Man Bijt Hond’-achtig item op video, waarin markante medemensen worden geportretteerd. De show heeft als motto ‘vertier van hier’. We willen hiermee een podium bieden aan alles wat Leudal te bieden heeft.”

‘Amusatie voor de gewone man’

Over een titel van de show hoefde niet lang te worden nagedacht. “Ik heb hoofdmeester Crijns -in de volksmond ‘Crienske’ genaamd- nog persoonlijk gekend als basisschoolleerling. Een statige man, die gezag uitstraalde. Hij hanteerde aan het eind van het speelkwartier een zware bel. Diezelfde bel klinkt tijdens de talkshow als een gesprek te lang duurt.”

De talkshow mikt op een breed publiek van zo’n 200 bezoekers per aflevering. “Natuurlijk komt er wat nostalgie kijken bij het programma, maar ook jongeren komen aan hun trekken. De talkshow vindt plaats in een ‘schools’ decor, de jongensschool lag vroeger immers op de plek waar nu gemeenschapshuis La Rochelle en de Sjor ligt.” Het doel van de show? “Niks verhevens, ons staat ‘amusatie voor de gewone man’ voor ogen, maar het moet wél ergens over gaan.”

De voorverkoop voor de eerste editie van ‘De bel van Crienske’ start op woensdag 2 oktober. Kaarten kosten € 10,00 (inclusief één consumptie) en zijn te koop bij Vlienz, Boekhandel Thea en Top 1 Toys in Roggel. De talkshow duurt van 14.30 tot 16.30 uur, zaal open vanaf 13.30 uur.

Door Frank Heythuysen
Leudal