YouTubers Ties en Govert nog drie dagen de cel in en een boete van 4500 dollar

Bron © AD

Afbeelding: ANP Xtra

YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21) zijn opnieuw opgesloten in de gevangenis van Pahrump, Nevada. De bevriende vloggers moeten nog drie dagen celstraf uitzitten, elk ruim 2000 euro betalen en raken al hun apparatuur kwijt. Dat bepaalde de rechtbank in Beatty, een dorp in de Amerikaanse woestijnstaat Nevada. ,,Het is een beetje uit de hand gelopen,” zo reageert Granzier.

Als ze beiden hun boete van 2280 dollar vóór donderdag betalen mogen de twee terug naar Nederland. Zo niet, dan wacht hen nog een extra week cel. Alle elektronische apparatuur die ze op het moment van arrestatie bij zich hadden is in beslag genomen, meldt de lokale aanklager Chris Arabia. Het gaat onder meer om een drone en verschillende camera’s.

Lees ook: Opgepakte YouTuber Ties laat van zich horen: ‘Ineens was mijn pasfoto op de Amerikaanse tv’

De sheriff van Nye County verspreidde een video waarin de twee een korte toelichting geven. De beelden zijn gemaakt als ze op het punt staan de gevangenis weer in te gaan. Korte tijd later zullen ze de oranje gestreepte uniformen hebben aangetrokken die elke gedetineerde in Pahrump moet dragen, inclusief oranje gevangenisondergoed.

Uit de hand gelopen

,,We zijn weer in de gevangenis. De komende drie nachten moeten we hier blijven, en dan op donderdag kunnen we terug naar Nederland, ons thuisland’’, zegt Govert Sweep, gehuld in wit T-shirt. Ties Granzier, in het grijs, zit naast hem en houdt een microfoontje vast. De twee klinken serieus en een tikje opgelucht. ,,We wilden geen problemen veroorzaken. Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen. Maar we hebben van onze fouten geleerd en het is goed dat we over even terug zullen zijn’’, zegt Granzier. Sweep voegt nog toe: ,,We gaan niet nog eens in de problemen raken.’’

Granzier en Sweep zijn veroordeeld tot een jaar in de lokale gevangenis, waarvan ze nu dus nog drie dagen moeten uitzitten. Ze sloten een deal met justitie, wat gebruikelijk is in Amerika. Ze verklaarden schuldig te zijn aan het betreden van verboden terrein en illegaal parkeren.

Een aanklacht vanwege samenzwering om privéterrein binnen te dringen vervalt daarmee, op voorwaarde dat ze zich aan de afspraken houden, meldt aanklager Arabia. Ze mogen het komende jaar het gebied in een cirkel van ongeveer een halve kilometer rond Area 51 niet betreden.

,,Het was belangrijk voor ons dat deze mannen celstraf zouden uitzitten en een substantiële financiële straf kregen. We nemen deze misdaad serieus en mensen moeten begrijpen dat we dit soort nonsens niet accepteren’’, zegt Arabia.

Lees ook: YouTubers maandag voor Amerikaanse rechter: ‘Het gaat goed met ons’

Theorieën

De twee vrienden uit Brabant en Limburg werden opgepakt op een militair terrein in de Nevadawoestijn, in de buurt van gokstad Las Vegas. Het gebied staat bekend als ‘Area 51’. Toegang is ten strengste verboden en de basis is zwaar beveiligd.

Al decennia gaan er geruchten dat er bij Area 51 vliegende schotels en buitenaardse wezens worden bewaard. Sinds de Amerikaan Matty Roberts onlangs op Facebook een oproep deed om 20 september de basis binnen te dringen, onder het motto ‘zo’n grote groep kunnen ze niet stoppen’, is er veel aandacht voor Area 51.

Roberts kreeg ruim twee miljoen aanmeldingen, plus een bezoekje van de FBI, waarna hij de ‘bestorming’ annuleerde en zich terugtrok.

Abonnees

Govert is een ‘urban explorer’, die filmpjes maakt over verlaten gebouwen. Ties richt zich vooral op opvallende acties. Zo maakte hij eerder dit jaar een boot van ducttape. Govert heeft 308.000 abonnees, Ties ruim 735.000. Dat maakt ze ook commercieel interessant. Zo heeft Ties zijn eigen merchandise, via de webshop DeTiesWinkel.nl.

,,Dit waren de meest hectische dagen die ik ooit van mijn leven heb meegemaakt. Het heeft een impact gehad op ons en thuis nog veel erger”, liet Ties in zijn zaterdag gepubliceerde filmpje weten. ,,Zodra we thuis zijn in Nederland laten we alles van a tot z weten via onze YouTube-kanalen.”

Andere vloggers

Ties en Govert zijn niet de eerste vloggers die over een grens gaan en in aanraking met de autoriteiten komen. De populaire vlogger SnapKing uit Almere kreeg vorig jaar een werkstraf omdat hij in een filmpje een man met het syndroom van Down had getreiterd.

Ook liet Snapking zijn fans bellen met zijn betaalnummer. Ze dachten dat ze hem aan de lijn zouden krijgen, maar ze werden lang in de wacht gehouden. De bellers waren in totaal meer dan 13.000 euro kwijt. De Autoriteit Consument & Markt greep in.

De zogenoemde treitervlogger Ismail Ilgün uit Zaandam viel mensen lastig, maar werd niet vervolgd nadat hij excuses had aangeboden. Een andere vlogger uit Almere kreeg een werkstraf omdat hij voor een filmpje een illegale vuurwerkbom tot ontploffing had gebracht.

Door Karlijn van Houwelingen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen