Qatar vliegt vracht van Hongkong naar Maastricht Aachen Airport

De eerst vrachtvlucht van Qatar Airways Cargo arriveert op Maastricht Aachen Airport. Afbeelding: MAA

Qatar Airways Cargo gaat met een Boeing 777 zeker 10 vrachtvluchten vanuit Hongkong op Maastricht Aachen Airport (MAA) uitvoeren, een aantal dat dit jaar kan oplopen tot 25 vluchten.

Dat laat een woordvoerder van MAA weten, nadat afgelopen zondag de eerste chartervlucht van Qatar op het vliegveld in Beek is geland. Aan boord: hoogwaardige spulletjes van Chinese webwinkels voor de Nederlandse en Europese markt, zoals elektronica.

De verbinding is opgezet door logistieke dienstverleners Easy Speed in Hongkong en Worldtech Nederland met het oog op de komende feestdagen. „Oktober, november en december zijn voor de branche hoogseizoen”, aldus de MAA-woordvoerder.

Er zijn momenteel geen afspraken gemaakt over de periode hierna. „Wij hopen natuurlijk van harte dat deze serie vluchten aanleiding biedt voor een vervolg”, zegt MAA-directeur Jos Roeven.

Ofschoon er meer luchthavens in de buurt zijn die vracht afhandelen zoals Luik en Keulen-Bonn, beschouwt Worldtech Maastricht als hart van Europa. Het logistieke bedrijf, dochter van Worldtech in het Chinese Shenzen aan de grens met Hongkong, ziet de snelheid van het werken van MAA als een groot pluspunt. „Drie uur nadat de vracht is geland, zijn de goederen al op weg naar de eindklant. Die snelheid is essentieel bij e-commerce.”

Met Qatar inbegrepen vliegen nu acht vrachtvervoerders op MAA. De gevlogen vracht op MAA groeide in het eerste halfjaar met ruim 3 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl die landelijk met 7 procent afnam. „Nederland kent twee luchthavens waar vracht wordt afgehandeld, Amsterdam en MAA. Schiphol zit qua capaciteit aan zijn plafond”, aldus de MAA-woordvoerder.

Door onze verslaggever

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen