Wie wint de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs?

De bronzen penning is een ontwerp van Lucie Leene. Afbeelding: organisatie

Wethouder Jim Janssen (Cultuur) maakt op vrijdag 4 oktober de naam van de winnaar van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs bekend. De prijsuitreiking en de opening van de tentoonstelling van de drie kandidaten worden gehouden in B32 Artspace, Mariabastion 50, Maastricht, van 17.00 tot 23.00 uur.

Sara Bachour, Simone Schuffelen en Michiel Ubels maken kans om de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs te winnen. Een jury selecteerde deze drie jonge kunstenaars voor de jaarlijks uit te reiken kunstprijs die afwisselend in Maastricht en Leiden wordt uitgereikt. Hermine van Bers (1927-2006) is geboren in Maastricht. Later woonde en werkte zij in Leiden.

De winnaar ontvangt een bedrag van 2.500 euro en een bronzen penning, ontworpen door Lucie Leene. Op een zijde van de penning staat de Sint Servaasbrug, op de andere de Burcht in Leiden. Het water van de Maas en de boom staan symbool voor groei. Inmiddels is de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs geworteld in beide steden.

Door middel van de tentoonstelling van het werk krijgen deze drie kunstenaars een podium. De Kunstprijs is bedoeld als steun in de rug, meewind op de ingeslagen weg, maar vooral als een erkenning van talent. Na deze zesde editie in Maastricht zullen nieuwe namen volgen in de verwachting dat ook in de komende jaren het in de stad aanwezige talent verder gestimuleerd zal worden.

De jury bestaat uit Paula van den Bosch, (conservator hedendaagse kunst Bonnefantenmuseum, Maastricht), Peter Fransman (senior beleidsadviseur, Sittard/Geleen en voormalig directeur museum Het Domein), Ad Himmelreich (conservator Gouvernement aan de Maas/Provincie Limburg), Mike Moonen (prijswinnaar in 2017)en Catharien Romijn (curator DSM Collectie)

De genomineerde kunstenaars exposeren hun werk vanaf vrijdagavond 4 oktober tot en met zondag 20 oktober (zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur en op afspraak).

Door Jeroen Janssen
Maastricht