Zeer grote brand verwoest panden op industrieterrein Tilburg

Bron © AD

Zeer grote brand in Tilburg. Afbeelding: AD/Toby de Kort

Een zeer grote brand woedde sinds donderdagnacht in vier bedrijfspanden in Tilburg, waaronder bij bakkerij Maitre Paul, Vollenhoven Olie Technologie en Frank van de Wijgert partijhandel. Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant liet rond 09.15 uur weten dat het sein brand meester is gegeven.

De brand ontstond rond 03.10 uur, volgens de Veiligheidsregio bij Maitre Paul, waarna die zeer snel uitbreidde. Vlammen van tientallen meters hoog werden gezien, waarbij ook explosies werden gehoord. Omdat er sprake was van veel rookontwikkeling werd er rond 04.42 uur een NL-Alert verstuurd in Tilburg en in Dongen, waarin wordt verzocht ramen en deuren in de omgeving te sluiten.

De omgeving werd afgezet door de politie. De brandweer rukte met meerdere wagens uit om de brand onder controle te krijgen en verdere uitbreiding te voorkomen. De brandweer kreeg daarbij hulp vanuit omliggende regio’s en de luchtmacht. Die laatste zette drones in om een beeld te krijgen van waar de brand precies woedde.

Olievaten

Zo’n twaalf medewerkers van Maitre Paul die nachtdienst hadden zijn in veiligheid gebracht. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

De oorzaak van de brand ligt mogelijk in en vriezer van de taartenbakkerij Maitre Paul. Medewerkers van een ander bedrijf op het industrieterrein geven aan dat zij tussen 02.00 uur en 02.15 uur al een brandlucht roken. Zij bevestigen dat de brand inderdaad is begonnen aan de achterzijde van het pand van Maitre Paul. Mogelijk is de brand ontstaan in een vriesruimte.

Directeur van Vollenhoven Olie, Thomas Bogaers, zegt dat er veel olie in zijn pand ligt opgeslagen. ,,Er staan hier olietanks en vaten van zo’n 1.000 liter, daar blijft niks van over.”

Vierde bedrijf

Rond 06.30 uur werd duidelijk dat de brand oversloeg naar een vierde pand, van het bedrijf Euromaster Tilburg Truck. De brandweer was met zo’n 80 personen ter plaatse. Er zijn metingen gedaan naar gevaarlijke stoffen.

Door Erik Luiten en Stephan Jongerius