1500 ‘UFO-gelovers’ verzamelen zich voor ‘bestorming’ van geheime Area 51

Bron © AD

Het officieuze ‘Alien Research Center’ in Hiko, Nevada, waar mensen zich verzamelen voor het ‘Storm Area 51’-evenement. Afbeelding: AP

Wat er de komende dagen precies gaat gebeuren, weet niemand. Maar voor de zekerheid verzamelen de eerste UFO-gelovers zich in de Amerikaanse staat Nevada alvast voor de aangekondigde ‘bestorming’ van de geheime Amerikaanse legerbasis Area 51. Volgens lokale autoriteiten zijn er nu ongeveer 1500 mensen gearriveerd. De Nederlandse YouTubers Ties en Govert zijn juist donderdag weer vrijgekomen nadat ze die basis probeerden te betreden.

Die geheimzinnige basis wordt, volgens het Amerikaanse leger, gebruikt voor het ontwikkelen van topgeheime militaire projecten. Maar er doen al decennia samenzweringstheorieën de ronde dat de VS op de basis de restanten van een UFO (en haar bemanning) verborgen houdt en er ook op andere wijze contact onderhoud met buitenaards leven. Het gebied is daarom bedevaartsoord voor mensen die in UFO’s en aliens geloven, de weg die naar het gebied leidt, Highway 375, is omgedoopt tot de Extraterrestrial (buitenaardse) Highway.

Lees ook: Video: ‘YouTubers Ties en Govert aangeslagen door nieuwe celstraf’

Storm Area 51

Vanwege een uit de hand gelopen grap verzamelen zich de komende dagen mogelijk vele duizenden mensen in de gortdroge woestijn van Nevada, vlakbij Las Vegas. In juli maakte een Amerikaan op facebook het ‘Storm Area 51’-evenement aan om ‘de aliens te gaan zien’. Het motto was ‘They Can’t Stop All of Us. Met andere woorden: als we met zoveel mogelijk mensen de basis bestormen, kunnen ze ons niet allemaal tegenhouden. Binnen de kortste keren gaven 2,1 miljoen mensen vanuit de hele wereld aan te komen voor de geplande bestorming op 20 september, morgen. Wat het Amerikaanse leger er toe bracht in een officiële verklaring te stellen ‘iedereen te ontraden de basis te betreden’. ,,We staan altijd klaar om de eigendommen van Amerika te beschermen.”

1500 ‘UFO-gelovers’ verzamelen zich voor ‘bestorming’ van geheime Area 51
Een ‘alienbar’ in de buurt van Area 51. Foto: AP

‘We bereiden ons voor op het ergste’

Het weerhoudt de eerste Amerikanen zich er niet van zich alvast te melden. Verslaggevers van de Las Vegas Revie Journal zagen al meerdere kampjes langs snelweg 375 bij het plaatsje Rachel. Bezoekers zetten er hun tenten of campers neer en laten vlaggen met ‘alien-thema’s’wapperen. Ken Faulhaver (64) zegt tegen de krant: ,,We zijn hier voor het spektakel. We kopen wat bier en wat merchandise.” En: ,,Ik hoop dat de aliens komen om mee te feesten.” Bewoners van de dorpjes in het gebied vrezen dat er een massa mensen komt de komende dagen, zo vertellen ze aan verschillende persbureaus. ,,We bereiden ons voor op het ergste”, aldus een bewoner.

Dat is onder meer omdat festivalorganisatoren en andere commerciële partijen op het idee van de bestorming zijn gedoken. Op meerdere plekken in de regio zijn de komende dagen (muziek)evenementen onder namen als Area 51 Base Camp en Alienstock. Naast muziek staan er lezingen (over aliens) en films (ook over aliens) gepland.

Lees ook: Marine VS bevestigt bestaan opnames ufo’s

Bier en vlaggen

Biermerk Budweiser sponsort een van de feesten en biedt ‘buitenaardse’ hoofddeksels. Ook maakte het merk een vlag (voor 75 dollar) die de aandacht moet trekken van UFO’s en hun bemanning. Fastfoodgigant Arby’s verkoopt vanuit een special opgezet restaurant ‘het beste vlees voor buitenaards leven’.

1500 ‘UFO-gelovers’ verzamelen zich voor ‘bestorming’ van geheime Area 51
Medewerkers van een evenement bouwen een podium vlak voor waarschuwingsborden voor de militaire basis. Foto: AP

,,Dit fenomeen is een perfecte combinatie van onze interesse in aliens, het buitenaardse, overheidssamenzweringen en de wens om te weten wat we nog niet weten”, zegt socioloog Michael Ian Borer van de Universiteit van Nevada tegen persbureau AP.

Ties en Govert

De twee Nederlandse YouTubers Ties Granzier en Govert Sweep , die vorige week probeerden te weten te komen wat ze nog niet wisten, zijn donderdag ook weer vrij gelaten. De twee werden opgepakt toen ze met hun huurauto richting Area 51 reden en daarbij verschillende stopborden negeerden. Ze zaten meerder dagen vast en moeten een boete van 4500 dollar betalen. ,,Het is natuurlijk geen Nederlandse cel. Het is een klein celletje waar schimmels hangen en waar het naar urine ruikt. Heel gek om mee te maken”, aldus Sweep donderdagavond tegen Radio 538. Hij zei wel blij te zijn met de aandacht voor zijn YouTube-kanaal.

De geplande evenementen in de plaatsen rond het militaire gebied beginnen vrijdagochtend lokale tijd. In Nederland is het negen uur later.

Door Cyril Rosman

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen