Als vrijwilliger in actie bij de Reddingsbrigade Maasplassen

De vrijwilligers van de reddingsbrigade zorgen voor hulp en veiligheid op de Maasplassen. Afbeelding: Martha Turlings

In samenwerking met Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw publiceert VIA Limburg regelmatig een interview met vrijwilligers uit de gemeente Maasgouw. Martha Turlings van het steunpunt ging deze keer in gesprek met Wim Wauben en Theo Vergoossen. Beiden zijn vrijwilliger bij de reddingsbrigade Maasplassen.

De reddingsbrigade Maasplassen is een zelfstandige vereniging, waarbij alle leden vrijwilligers zijn. In het watersportseizoen zijn de vrijwilligers in het weekend te vinden op de Limburgse Maasplassen. Hier houden ze toezicht en bieden waar nodig hulp aan waterrecreanten in het gebied tussen de sluizen van Heel tot aan het punt ter hoogte van haven De Maasterp in Ohé en Laak, waar de Maas niet meer bevaarbaar is. De vrijwilligers kunnen eerste hulp verlenen en staan in nauw contact met de 112-alarmcentrale.

Zeilwedstrijden en races

Wim Wauben is 53 jaar en werkt op een accountantskantoor in Weert. Sinds zijn jeugd is hij al een fervent zwemmer en naarmate hij ouder werd, wilde hij toch meer dan alleen baantjes trekken en wedstrijden zwemmen. Zijn oog viel op een oproep voor vrijwilligers voor de reddingsbrigade in Roermond en Maasgouw. Nadat hij een dagje meeliep, koos hij voor Maasgouw waar hij sinds 2011 vrijwilliger is bij de Maasplassen. Voorheen werkte hij op Texel in de strandbewaking en in Echt als vrijwilliger bij wedstrijden. Naast zijn vrijwilligerswerk is hij met zijn eigen boot is ook vaak op het water te vinden. Wauben: „Eerder was ik tijdwaarnemer bij wedstrijden. Nu worden wij, buiten onze normale diensten, ingezet bij evenementen zoals zeilwedstrijden en races.”

Onderhoud en reparatie

Theo Vergoossen is 61 jaar en werkt al 35 jaar voor consortium Grensmaas die zich bezighoudt met onderhoud aan baggermolens. Hier is hij leidinggevende. Bij de reddingsbrigade is hij penningmeester en zorgt deels voor het onderhoud en eventuele reparatie aan de boten. Verder heeft hij als de post niet bemand is telefoondienst, zodat de brigade zeven dagen, 24 uur bereikbaar is. Vergoossen vertelt: “Mijn interesse voor de reddingsbrigade werd gewekt toen ze me vroegen om bij een oefening op het water in mijn buurt als figurant op te treden. Ik heb het duikdiploma, een EHBO- cursus gevolgd, het vaarbewijs gehaald en later reddend zwemmen. Het vaarbewijs is nog altijd een theoretisch examen. Iedereen van 18 jaar en ouder met een boot tot 19 meter, die niet harder dan tien kilometer per uur vaart, mag een boot besturen zonder vaarbewijs. Je ziet het ook, ze varen niet rechts, kennen de borden niet die langs het water staan en doen maar wat en dat leidt soms tot gevaarlijke situaties. Sinds dit jaar valt onze vereniging onder de gemeente, omdat Reddingsbrigade Nederland besloot dat wij onder de brandweer zouden moeten vallen. Limburg Zuid, Noord en ook Maasgouw (en ook meerdere gemeenten in Nederland) waren het daar niet mee eens. De gemeente heeft toen besloten om ons meer subsidie toe te kennen voor de duur van enige jaren zodat wij in staat zijn de reddingsboot van reddingsbrigade Nederland over te nemen. Onze vereniging had zelf al een boot in eigendom en eigenlijk was die aan vervanging toe. Dit moet nu nog een paar jaar wachten. Om geld te werven, verkopen wij nu via de jachthavens stickers aan booteigenaren. Hiermee kunnen ze dan gratis onze hulp inroepen als bijvoorbeeld de boot opgesleept moet worden. Een boot met motorpech is wel een dingetje. Een stuurloze boot wordt namelijk door de stroming meegevoerd. Dan is het belangrijk om hem op sleep te nemen naar een veilige plaats.”

Wie ook interesse heeft om als vrijwilliger aan de slag te gaan, kan eens een kijkje nemen op www.klikmaasgouw.nl

Door Redactie
Maasgouw