LLTB gaat indirecte wildschade in kaart brengen

Indirecte wildschade zoals hier in Margraten door muizen. Afbeelding: Loraine Bodewes

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond gaat onderzoeken hoeveel last leden hebben van indirecte wildschade en wat daar de financiële consequenties van zijn. Indirecte wildschade wordt immers niet vergoed.

De LLTB roept leden die last hebben van indirecte wildschade op zich te melden via de website. “Steeds vaker bereiken ons berichten van ondernemers met indirecte wildschade”, weet LLTB-bestuurder Pieter van Melick. “Maar het zijn altijd individuele en incidentele gevallen. We willen nu een completer beeld krijgen van de omvang van het probleem.”

Directe wildschade, zoals aangevreten producten of vernielde planten, wordt vergoed via het Faunafonds. “Indirecte schade wordt niet vergoed”, zegt Van Melick. “Je kunt dan denken aan ondergrondse gangen die percelen ontoegankelijk maken voor landbouwmachines, waardoor bijvoorbeeld handmatig moet worden geoogst. Maar machines kunnen ook omkiepen met alle gevaarlijke en financiële gevolgen van dien.”

Om een duidelijk beeld te krijgen van het aantal agrariërs met indirecte wildschade heeft de LLTB op zijn website een meldpunt ingericht dat is te bereiken via www.lltb.nl/indirecte-wildschade. “Als we het plaatje compleet hebben, gaan we bekijken wat we voor de gedupeerden kunnen betekenen”, stelt Van Melick. “Want het is raar dat ene wildschade wordt vergoed en de andere niet. Als we met z’n allen meer biodiversiteit willen, kan het niet zo zijn dat de boer daar als enige de rekening voor betaalt.”

Door Jeroen Janssen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Eijsden-Margraten