Conferentie moet lokaal duurzaamheidsdenken stimuleren

Duurzaamheid staat centraal tijdens de Act for Global Goals Day. © ANP

Mondiaal Maastricht houdt, samen met gemeente Maastricht en vele partnerorganisaties op woensdag 25 september de Act for Global Goals Day, die is gewijd aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.

Jeroen Janssen

Nathalie Ummels, Coördinator Mondiaal Maastricht: “In het oude stadhuis kan iedere Maastrichtenaar op 25 september in workshops meedenken over een duurzame toekomst voor onze stad. Om de globale doelen in 2030 te halen moeten we nu lokaal gaan samenwerken. De conferentie is de eerste stap naar het bouwen van een lokaal Global Goals netwerk.”

De Act for Global Goals conferentie in het stadhuis heeft een ochtend- en een middagdeel, waarvoor registratie verplicht is omdat er maar beperkt plaats is. Er is een uitgebreid programma in het Nederlands en Engels. “Er komt een top SDG coach uit Zweden , maar we hebben ook Albert Berghof (Blanche Dael) en Frank van Eerd (De Bisschopsmolen) die samen een sessie verzorgen genaamd: ’n Tas koffie met vlaoj’: een betere wereld begint in Maastricht. Doel is om op laagdrempelige manier te laten zien welke kennis en initiatieven er al zijn in Maastricht, want de Global Goals zijn van ons allemaal”, aldus Ummels.

Wie wil meepraten over de duurzame doelen van de VN in Maastricht -die niet alleen het klimaat behelzen, maar ook zaken als ongelijkheid, innovatie en economische ontwikkeling- kan zich aanmelden op de speciale website www.actforglobalgoals.nl. Deelname is gratis.

Global Goals markt

Diezelfde 25 september kunnen bezoekers op de woensdagmarkt verschillende organisaties ontmoeten die zich reeds inzetten voor de Global Goals in de stad. Verder is er een duurzame kookdemonstratie, kan er zonder plastic gewinkeld worden en worden er tips verstrekt hoe iedereen eenvoudig kan meehelpen aan duurzaamheid.

Filmavond en lezingenreeks

Ook de universiteit en Lumière Cinema doen mee aan de eerste Maastrichtse ActforGlobalGoals dag. Het filmtheater organiseert 24 september een Global Goals Movie Night met de tweede film van Al Gore, ‘An Inconvenient Sequel: Truth to Power’. Maastricht University’s Studium Generale houdt in september en oktober een serie lezingen over de SDG’s. Op Maastrichtse basisscholen geven medewerkers en vrijwilligers van het CNME, het Centrum voor Milieu en Natuur Educatie, in de ochtenduren een speciale les over de Global Goals aan meer dan 750 leerlingen. Wethouder Gert-Jan Krabbendam is een van de vrijwilligers.

Meest gelezen

Van onze partners

Gemeenteberichten