Maatjes Rode Kruis Weert zetten werk voort bij Humanitas

De vrijwilligers van het Maatjesproject. Afbeelding: Humanitas

De vrijwilligers van het Maatjesproject van het Rode Kruis, stappen over naar Humanitas Midden-Limburg. De reden is een verandering in beleid bij het Rode Kruis.

De landelijke hulpverleningsinstantie Rode Kruis gaat zich vanaf 1 januari puur richten op hulpverlening in noodsituaties en de voorbereiding daarop. Sociale hulp is niet langer meer een speerpunt van het Rode Kruis. Er zijn immers meer organisaties die sociale hulp aanbieden zoals de Zonnebloem, Ouderenbonden én Humanitas. Het Rode Kruis heeft daarom besloten dat de sociale hulp eind 2019 wordt afgebouwd.

Jarenlang zijn de vrijwilligers van het Maatjesproject verbonden aan het Rode Kruis. Het afbouwen en overdragen van de maatjes aan een andere organisatie moet dan ook zorgvuldig gebeuren. Het Rode Kruis afdeling Weert e.o. heeft gezocht naar andere partijen die deze waardevolle activiteit kunnen overnemen. Bij Humanitas kunnen de maatjes hun vrijwilligerswerk voortzetten.

Afgelopen vrijdag vond de officiële overdracht plaats van het Maatjesproject Rode Kruis Weert naar Humanitas Midden- Limburg. Peter Koren, Coördinator Transitie Sociale Hulp Limburg van het Rode Kruis, bedankte de vrijwilligers voor hun en werk en jarenlange inzet. Alle vrijwilligers ontvingen als dank en waardering een speld van het Rode Kruis speld en een bos bloemen.

Vriendendienst

Het Maatjesproject is een soort vriendendienst. Het maatje ondersteunt mensen die in een sociaal isolement verkeren. De deelnemer heeft soms professionele hulp en begeleiding van een instelling (gehad) en probeert de draad van het gewone leven weer op te pakken. Het contact is meestal gericht op het ondernemen van leuke en alledaagse activiteiten. Een maatje helpt en activeert een deelnemer bij het zoeken naar nieuwe sociale contacten. Belangrijk is dat een maatje en deelnemer iets gemeenschappelijks hebben, iets waar ze samen over kunnen praten. Bv. samen naar een buurthuis gaan, samen op een terrasje zitten, gewoon samen kletsen. Een maatje stelt belangeloos aandacht en tijd beschikbaar voor de medemens die daaraan behoefte heeft.

Door Rob Stikkelbroeck

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Weert