Koningsdag volgend jaar in Maastricht

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort. Afbeelding: ANP

De koninklijke familie reist op 27 april 2020 op Koningsdag af naar Maastricht. Dat maakt de Rijksvoorlichtingsdienst bekend.

Begin deze maand werd bekend dat Maastricht volgend jaar niet de gaststad zou zijn voor het Eurovisiesongfestival. Rotterdam ging er met het prestige-evenement vandoor. De Limburgse hoofdstad krijgt nu wel de voorkeur voor het koningsdagevenement, waarbij de koninklijke familie een uitgebreid bezoek brengt. 

Het stadsbestuur van Maastricht laat weten uit te kijken naar het bezoek. ,,Het is een absolute eer dat de koning komend jaar Koningsdag in onze stad meeviert. De stad heeft alles in huis om de koninklijke familie een geweldige dag te bieden. Samen met alle Maastrichtenaren gaan wij er een feestelijke Koningsdag van maken”, zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake

De komende maanden zal gewerkt worden aan een interessant en feestelijk programma, schrijft de gemeente. Het stadsbestuur wil dat opstellen samen met diverse Maastrichtse verenigingen. Penn-te Strake: ,,Het wordt uiteraard een feestje voor de koning, maar ook voor de stad. Natuurlijk kent iedereen Maastricht, maar kent iedereen Maastricht ook echt goed? We zijn een van de oudste steden van Nederland, maar ook met een van de jongste en meest internationale bevolking. Iedereen kent de prachtige historische binnenstad, maar aan de rand daarvan ontwikkelt zich een ruig gebied vol industriële monumenten, vrijplaatsen en betekenisvolle creativiteit die deze stad een nieuwe identiteit geeft.”

Voor Maastricht, dat onder meer grote concerten op het vrijthof organiseerde, zal het bezoek van de koninklijke familie als een pleister op de wond voelen. Eerder gaf de stad aan zeer teleurgesteld te zijn dat de keuze voor het Songfestival op Rotterdam was gevallen. Ondanks een uitgekiende campagne kregen ze het niet voor elkaar. 

Door Bonne Kerstens
Maastricht