Sint-Servaas-basiliek tijdens Magisch Maastricht via lichttunnel te bereiken

Deken John Dautzenberg (midden) met Ralf Meijs en Ralf Bastiaens van Magisch Maastricht. Afbeelding: De Limburger

De Sint-Servaas-basiliek opent tijdens Magisch Maastricht voor het eerst haar deuren. Sterker nog: via een lichttunnel is de kerk dan uitsluitend via de ingang aan het Vrijthof te bereiken.

Deken John Dautzenberg zegt dat hij twee jaar geleden tijdens Magisch Maastricht even moest zoeken naar de ‘echte kerst’. „De bijna duizend jaar oude kerk was puur decor.” Nu zoekt hij nadrukkelijk het contact en keert de Sint-Servaas het gezicht naar het kerstevenement.

Kinderprogramma

De basiliek is tijdens Magisch Maastricht (van 29 november tot en met 31 december) te bereiken via de ingang aan het Vrijthof, die gemarkeerd wordt met een twintig meter lange lichttunnel. Die spectaculaire entree leidt naar een speciaal kinderprogramma in de kerk. Dat omvat onder meer een fluistertocht langs de vele schatten van de Sint-Servaas, waarvoor scholen uit de hele omgeving uitgenodigd worden.

Reuzenrad

Kinderen kunnen een kaartje voor het reuzenrad van Magisch Maastricht verdienen, wat aardig past bij het thema Licht uit de hemel dat Dautzenberg hanteert. Wie ouder dan twaalf jaar is, moet entree betalen, maar krijgt daar ook een expositie van 150 kerststallen en een levende kerststal voor terug. Tijdens Magisch Maastricht is de basiliek niet te bereiken via de normale ingang aan het Keizer Karelplein. Dautzenberg zoekt nog vrijwilligers die mee willen helpen.

De deken zegt ervoor te hebben moeten ijveren, ook binnen de parochie, om dit alles voor elkaar te krijgen, want je zou het als ‘meedoen met vermaak’ kunnen zien. „Maar goed, ik kan er niet mee leven dat er 650.000 mensen op het Vrijthof rondlopen en het in de basiliek stil is.”

Door Joos Philippens

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen