Eerste Limburgse Waterdag en bijen symposium in Continium

Afbeelding: Getty Images

De eerste Limburgse Waterdag vindt plaats op donderdag 10 oktober, tijdens de Dag van de Duurzaamheid. Het programma duurt van 9.30 tot 16.30 uur en vindt voornamelijk plaats in het Continium op het Museumplein in Kerkrade. De organisatie is in handen van onder andere de provincie Limburg, Citaverde College, WML en 22 Limburgse gemeenten.

Thema van het symposium is ‘Water, een hoofdzaak’. Er wordt een heel andere kant van water belicht en gaat in op de invloed van water op de fysieke en mentale gezondheid van de mens. Toonaangevende sprekers maken vanuit hun expertise een vertaalslag naar de praktijk. Zo zal Renske Visscher haar visie delen over de inzet van natuur in de gezondheidszorg en de daarmee mogelijke besparingen in de zorg. Mark Mieras licht zijn literatuurstudie over de impact van water op het menselijk welbevinden toe. Cor Merks legt uit hoe er in Scandinavië wordt omgegaan met water en woningbouw.

Bij de Beek

Op dezelfde dag vindt het bijen symposium plaats. Dit jaar met de titel ‘Bij de Beek’. Hier wordt de positieve invloed van beekdal ontwikkeling aan het welzijn van de bij belicht. Diverse thema’s komen aan bod tijdens lezingen en workshops. Waterschapsbestuurder Arnold Jansen: “Bijen zijn zeer belangrijk voor de biodiversiteit. Ze zijn verantwoordelijk voor tachtig procent van het bestuiven van onze groenten, fruit en andere eetbare gewassen. Tijdens het symposium leggen we de link met modern waterbeheer als stimulans voor biodiversiteit. Het welzijn van de bij is onmisbaar voor de leefbaarheid van de mens”.

Bescherming

De eerste Limburgse Waterdag wordt afgesloten in het 4D Earth Center met een ‘multimediaal statement’. Cindy Reijnders van Waterschap Limburg: “De bronnen van ons drinkwater staan onder druk en een goede bescherming is hard nodig. Met het statement bekrachtigen 22 Limburgse gemeenten, Provincie, Waterschap en WML de gebiedsdossiers waarin beschermingsmaatregelen voor het Limburgse grondwater staan uitgewerkt.”

De betrokken gemeenten zijn: Bergen, Echt-Susteren, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Maastricht, Meerssen, Mook en Middelaar, Nederweert, Beekdaelen, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Simpelveld, Sittard-Geleen, Valkenburg aan de Geul, Venlo, Venray, Voerendaal en Weert.

Om toekomstige generaties het belang van water bij te brengen verzorgt dijkgraaf Patrick van der Broeck op de Limburgse Waterdag een gastles op zijn oude basisschool De Doorkijk in Terwinselen-Kerkrade. Hij brengt het thema op een speelse manier onder de aandacht bij de leerlingen van groep 4. Zestig leerlingen van dezelfde basisschool zijn daarna aanwezig in Continium om daar op interactieve wijze meer te leren over het belang van water.

Door Wil Wagenvoort

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Bergen