Concert ‘Oorlog & Vrede’ in de St. Pauluskerk

Het concert wordt gehouden in de St. Pauluskerk. Afbeelding: Diana Scheilen

Ter ere van en ter nagedachtenis aan de bevrijders van Vaals wordt op zondag 20 oktober vanaf 17.00 uur in de St. Pauluskerk het concert Oorlog & Vrede uitgevoerd.

Dit gratis toegankelijke concert herinnert niet alleen aan de bevrijding, maar herdenkt ook de (aanleiding van de) oorlog en de bezetting. De gemeente Vaals organiseert het concert in samenwerking met Vocallis Xtra.

Het idee voor het concert komt van Gert Geluk, artistiek leider van Festival Vocallis en medeprogrammeur Rob Mennen. Het openingswerk is ‘Steps’, dat Hardy Mertens speciaal voor dit concert in opdracht van Festival Vocallis componeerde. De tekst van dit werk is geschreven door Frans Budé.

Liefde

Het decor bestaat uit een aantal grote panelen/schilderijen van beeldhouwer/schilder Slavko Dujic. Het openingswerk krijgt een vervolg met muziek en liederen die aan de oorlogstijd en bevrijding memoreren, met daarnaast muziek rondom het thema ‘liefde’ die alles overwint. Het is een mengeling van klassieke en lichte muziek, van Charpentier en Einaudi tot Vera Lynn en Toon Hermans, van Ave Maria tot Lente me, onderbroken door een aantal momenten van verstilling met gesproken teksten over oorlog en vrede van Heemkundevereniging Sankt Tolbert Vaals.

Expositie 75 jaar bevrijding

Het concert wordt uitgevoerd door een mix van professionele muzikanten en lokale verenigingen. De presentatie van het concert is in handen van Fabiënne Nijsten. In hetzelfde weekend, op 19 en 20 oktober, vindt bij Heemkundevereniging Sankt Tolbert (Bloemendalstraat 11b, Vaals) een expositie plaats over 75 jaar bevrijding van de gemeente Vaals.

Door Jeroen Janssen