Zeker twee doden bij schietpartij in Halle, verdachte opgepakt

Bron © AD

In de Duitse plaats Halle, nabij Leipzig, zijn zeker twee doden gevallen bij een schietpartij. De daders gingen ervandoor in een vluchtauto. De politie is een klopjacht gestart die inmiddels leidde tot de arrestatie van een verdachte.

De schietpartij vond iets na 12 uur woensdagmiddag plaats op straat vlakbij een synagoge in het Paulusviertel. Sommige Duitse media leidden daaruit af dat er sprake was van een antisemitische aanslag maar volgens de politie is die conclusie niet juist. ,,Wij hebben tot nu toe geen aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen de schietpartij en de synagoge’’, zegt een woordvoerder tegen het AD.

Döner-zaak

Een van de daders zou het vuur hebben geopend met een machinegeweer. Om hoeveel daders het gaat is niet bekend maar de Duitse politie spreekt van een meervoud. Een van de slachtoffers is volgens de Duitse nieuwssite Bild een vrouw. Volgens niet bevestigde berichten vond er vlak voor of na de schietpartij in de Humboldtstrasse ook een schietincident plaats in een Döner-zaak.

Een ooggetuige verklaarde tegenover Duitse media dat hij een enorme knal hoorde, mogelijk van een handgranaat, en daarna zag hoe een bewapende man op de toegangsdeur van het joodse kerkhof schoot. ,,Daarna stuitte de schutter op een jonge vrouw uit de buurt die toevallig voorbijliep. Hij opende het vuur op haar met zijn machinegeweer en vluchtte daarna te voet.’’ De dader was volgens de buurtbewoner gekleed in donkere camouflagekleding, droeg een bivakmuts en een helm.

De politie heeft mensen in Halle opgeroepen om in hun huis te blijven of om een veilige plaats op te zoeken. Het station van Halle is gesloten, en ook scholen worden dicht gehouden.

Joodse feestdag

Vorig jaar oktober vielen in een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh (Pennsylvania) bij een aanslag zeker elf doden. Dader Robert Bowers riep tijdens de aanslag antisemitische leuzen als: ,,Alle Joden moeten dood.’’ In mei 2014 werd een aanslag gepleegd in het Joods Museum in Brussel. Deze schietpartij eiste de levens van twee Israëlische toeristen en twee museummedewerkers.

Het is vandaag Jom Kippoer, ook wel de Grote Verzoendag. Jom Kippoer is de belangrijkste feestdag van joden. De feestdag is gisteravond begonnen en duurt tot vanavond. De dag wordt door sommige joden gemarkeerd met een vastentijd van 25 uur. Ook worden in de synagogen veel diensten bijgewoond.

Over de identiteit van de dader in Halle is vooralsnog niks bekend.

Door Caspar Naber

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen