‘Kabinetsplannen stikstofreductie niet toereikend’

Bron © ANP

Afbeelding: ANP

De Nederlandse stikstofuitstoot moet met meer dan 50 procent omlaag om de natuur drastisch te ontzien. De kabinetsplannen voor het uitkopen van boeren nabij kwetsbare natuurgebieden zijn ontoereikend om dit te halen. Ook op andere plekken in het land zullen veehouders dieren moeten inleveren. Dat schrijft de Volkskrant.

Dat er meer moet gebeuren blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research, dat op initiatief van het Wereld Natuur Fonds is uitgevoerd. Sinds de Raad van State eind mei een streep zette door het Programma Aanpak Stikstof (PAS), is het kabinet in een verwoede zoektocht verwikkeld naar maatregelen om de stikstofuitstoot in te perken.

Het onderzoek brengt voor het eerst in kaart hoe de ruim 160 beschermde Nederlandse natuurgebieden (Natura-2000) gebukt gaan onder neerdalend stikstof. In meer dan 70 procent van de kwetsbare natuur is er een stikstofoverschot; gemiddeld krijgen de gebieden eenderde meer te verstouwen dan wenselijk.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen