Tienduizenden demonstreren weer in Hongkong

Bron © ANP

Afbeelding: AFP

In Hongkong zijn zondag, ondanks een verbod van de politie, weer tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering. Vooral bij de protestmars in de wijk Kowloon waren veel mensen op de been. Veel winkels zijn gesloten uit angst voor nieuwe rellen.

De autoriteiten hadden de mars in Tsim Sha Tsui, een dichtbevolkt winkelgebied in Kowloon vol luxe boetieks en hotels, verboden, vanwege de openbare veiligheid en eerder geweld van door demonstranten. Maar tienduizenden mensen sloten zich aan bij de demonstratie.

De betoging zelf verliep vreedzaam, maar kleinere groepen zwartgeklede en gemaskerde demonstranten vernielden een aantal ingangen van metrostations en Chinese banken langs de route. De politie vuurde traangas af op een menigte activisten buiten het politiebureau van Tsim Sha Tsui.

Vijf maanden

De protesten zijn al bijna vijf maanden aan de gang. In juni ontstond massaal protest omdat de regering van Hongkong een wet wilde aannemen die uitlevering van verdachten aan China eenvoudig zou maken. De regering van Hongkong heeft het wetsvoorstel onder druk van het massaprotest weer ingetrokken, maar de protestbeweging richt zich nu onverminderd tegen de invloed van China in het algemeen.

Sinds de terugkeer naar China in 1997 wordt Hongkong autonoom bestuurd met een eigen grondwet volgens het principe ‘één land, twee systemen’. De zeven miljoen burgers van Hongkong staan onder de soevereiniteit van China, maar hebben - in tegenstelling tot de bevolking van de communistische Volksrepubliek - meer rechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering, waar ze nu voor vrezen.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen