Buitenlands avontuur: Bernard ontdekte Himalayagebergte tijdens stage in Nepal

Bernard op een van de viewpoints tijdens zijn trektocht met op de achtergrond de top van de Mount Everest. Afbeelding: Bernard Custers

Het is een vast onderdeel van veel opleidingen: stage lopen in het buitenland. Waar de een het net over de grens zoekt, gooide Bernard Custers (26) uit Baarlo het over een heel andere boeg. In maart 2016 stapte hij voor het eerst in zijn leven in het vliegtuig om vier maanden stage te gaan lopen in Nepal.

„De keus om in Nepal stage te gaan lopen was eigenlijk heel makkelijk”, vertelt Bernard. „Van jongs af aan ga ik met mijn familie tijdens vakanties de bergen in om van de meest bijzondere uitzichten te genieten. Nepal staat met zijn Himalayagebergte bekend als een paradijs voor bergbeklimmers. Het stond al jaren hoog op mijn lijstje om dit gebergte zelf een keer te ontdekken dus toen de mogelijkheid zich voordeed om hier stage te gaan lopen, was de keus snel gemaakt.”

Overdonderd

Begin maart 2016 stapt Bernard daarom in het vliegtuig naar Nepal. „Ik had nog nooit gevlogen dus dat was een hele ervaring”, lacht Bernard. Maar de uitdaging begint pas echt wanneer de Baarlose student voet zet op Nepalese bodem. „Ik werd overdonderd met wat ik om me heen zag. Van mensen die op straat leven tot smerige rivieren; het werd me snel duidelijk dat mensen hier over het algemeen niet veel hebben.” Gedurende zijn stageperiode woont Bernard bij twee lokale, Nepalese gezinnen. „Dat was heel bijzonder. Je dompelt je helemaal onder in een andere cultuur en wordt direct opgenomen in de familie. Je levert natuurlijk wel een deel van je luxe in, maar je krijgt er ook een échte familie voor terug.”

Ontwikkelingshulp

Zijn stage loopt Bernard bij Stichting Maya, een Nederlandse stichting die ontwikkelingshulp biedt aan de Nepalese bevolking. De stichting steunt de lokale bevolking op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en landelijke ontwikkeling. Als student Landscape Planning & Development is het Bernards taak om de dorpen in de omgeving in kaart te brengen. „Omdat er geen apparatuur voorhanden was, ging ik het dorp in met potlood en papier om in de juiste verhoudingen te tekenen hoe het dorp eruitzag. Daarnaast was het mijn taak om te inventariseren welke huishoudens over welke voorzieningen beschikken. Aan de hand van deze tekeningen zijn vervolgens kaarten gemaakt waarop de lokale bevolking precies kan zien waar welke voorzieningen te vinden zijn.”

Trektocht door het Himalayagebergte

Maar naast zijn stage is Bernard met nog een doel naar Nepal gevlogen: een trektocht doen door het Himalayagebergte. „Eind april 2016 vloog ik naar Lukla, een bergdorpje aan de voet van dit gebergte. Dat dit vliegveld bekend staat als onveiligste vliegveld ter wereld, kwam ik gelukkig pas na de landing achter”, lacht Bernard. „In Lukla startte de trektocht die me in elf dagen naar grote hoogtes bracht. En dan ineens sta je daar, op vijfduizend meter hoogte om je heen te kijken. Dat je op eigen kracht van zeeniveau naar zo’n hoogtes kunt lopen went nooit.”

Onvergetelijke ervaring

Nu, ruim drie jaar na zijn buitenlands avontuur, kijkt Bernard nog steeds terug op een onvergetelijke ervaring. „Mijn tijd in Nepal zou ik zo weer overdoen. Ik heb ontzettend veel geleerd, zowel over de cultuur als over mezelf. Ik hoop dit bijzondere land in de toekomst nog een keer te kunnen bezoeken. Uiteraard om mijn gastgezinnen weer te zien, maar ook om het Himalayagebergte nog beter te leren kennen. En wie weet beklim ik dan ooit de Mount Everest.”

Door Isabelle Vaessen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen