Vrachtwagendoden hadden Chinese nationaliteit

Bron © ANP

Afbeelding: EPA

De 39 doden die woensdag in een vrachtwagen in Engeland werden gevonden, hadden allemaal de Chinese nationaliteit. Dat bevestigen de Britse politie en het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken donderdag.

Het gaat om 38 volwassenen en een tiener. Onder hen zijn 8 vrouwen en 31 mannen. Een 25-jarige Noord-Ierse verdachte, de bestuurder van de vrachtwagen, is opgepakt. Hij wordt verdacht van moord. Volgens The Guardian gaat het om Mo Robinson uit Portadown. In Noord-Ierland zijn inmiddels drie locaties doorzocht vanwege de vondst. Onduidelijk is wat de politie daar heeft aangetroffen.

Lees ook: Afschuw in stadje waar truck met 39 doden stond: ‘Dit is moord’

De lijken werden woensdagochtend gevonden toen de vrachtwagen in Grays was, een plaatsje ten oosten van Londen. De slachtoffers lagen in een koeltrailer. Volgens Britse media zijn de slachtoffers mogelijk door bevriezing om het leven gekomen, omdat de temperatuur in zo’n trailer kan zakken tot -25 graden. Of de bestuurder op de hoogte was van de inzittenden, is niet duidelijk. De Britse politie onderzoekt of de georganiseerde misdaad achter het transport zit.

Lees ook: Invallen in Noord-Ierland na drama met migrantentruck

In juni 2000 werd Engeland ook opgeschrikt door een dergelijk incident. Toen werden 58 lichamen gevonden in een vrachtwagen in de havenstad Dover. Het ging om Chinese immigranten die omkwamen door koolmonoxidevergiftiging. Zij zaten meer dan achttien uur opgesloten. De bestuurder van de vrachtwagen, een Nederlander, werd in 2001 veroordeeld tot veertien jaar cel. Hij maakte deel uit van een Chinese smokkelbende. Ook andere betrokkenen werden uiteindelijk veroordeeld.

Beelden van de truck:

Video: Twitter

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen