Demonstratie journalisten tegen gijzeling NOS-verslaggever

Bron © ANP

Robert Bas. Afbeelding: ANP/NOS

Een groep journalisten zal vrijdag bij de rechtbank in Rotterdam een protestactie houden tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas.

De verslaggever is door de rechter-commissaris in gijzeling genomen omdat hij weigert als getuige in een strafzaak vragen te beantwoorden. Bas beroept zich op zijn verschoningsrecht omdat hij een bron wil beschermen.

Lees ook: VVD en CDA eisen uitleg gijzeling NOS-journalist

De demonstratie, onder het motto ‘Free Robert Bas’, is een initiatief van Marcel Haenen, journalist bij NRC Handelsblad. Hij vindt het een gotspe dat zijn collega Bas is opgesloten, omdat hij niet wenst te praten over zijn bronnen. „Het is heel ernstig dat er, in een tijd waarin klokkenluiders worden afgeluisterd, journalisten worden opgesloten.”

Lees ook: NOS-journalist gegijzeld door rechtbank

Journalisten die in het verleden op last van de rechter werden gegijzeld, zoals Bart Mos (De Telegraaf) en Koen Voskuil (destijds Spits!, nu AD) zullen zich bij de protestactie aansluiten, zegt Haenen.

De demonstratie vindt vanaf 10.00 uur plaats.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen