Maastrichts ziekenhuis ziet af van nieuwbouw Mosae Vita

Zo had Mosae Vita eruit moeten gaan zien. Afbeelding: MUMC/Architecten aan de Maas

De bouw van het toonaangevende nieuwe ziekenhuisgebouw Mosae Vita in Maastricht gaat niet door. Vanwege de te hoge kosten heeft het bestuur van Maastricht UMC+ besloten af te zien van het project.

Mosae Vita moest het visitekaartje worden van de medische campus in Maastricht. De kosten van het vijf verdiepingen tellende glazen onderzoeksgebouw dat tegenover het MECC zou komen, werden geschat op 47 miljoen.

Hoge kosten

Gedeputeerde Joost van den Akker schrijft woensdag in een brief aan Provinciale Staten dat de raad van bestuur van MUMC+ besloten heeft om af te zien van de bouw. ‘Reden voor dit besluit zijn met name de hoge kosten die zijn gemoeid met de realisatie van de nieuwbouw en niet passend zijn bij het beschikbare budget.’

Vorig jaar meldde het ziekenhuis nog dat 90 procent van het gebouw al verhuurd was. Onder meer pacemakerfabrikant Medtronic zou er trainingen gaan verzorgen. Ook Caphri, Brightlands, Centrum voor Thuisbeademing Maastricht, GGD en Coach (een project voor kinderen met overgewicht) zouden hun intrek nemen in Mosae Vita. In het campusgebouw dat een iconische uitstraling moest krijgen, zou de aandacht verlegd worden van ‘gezond maken’ naar ‘gezond blijven’.

Alternatieven

‘Nu er wordt afgezien van de nieuwbouw, zal er in overleg met de partners en de eventuele huurders worden gekeken naar passende alternatieven, indien dat noodzakelijk is’ schrijft Van den Akker.

‘Ondanks dat Mosae Vita niet in een fysiek gebouw zal worden gerealiseerd, blijft het Maastricht UMC+ zich onverminderd inzetten voor het verbeteren van de gezondheid in de regio en blijven innoveren op het gebied van gezondheidsbevordering om te komen tot een duurzamere gezondheidszorg.’

Door Jule Peeters

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen