Video: Zo rijdt de sneltram straks door Maastricht

Voor het eerst rijdt de tram vanuit Hasselt Maastricht binnen. Nu nog in bijgaand animatiefilmpje, maar in 2024 moet deze rit dagelijkse realiteit zijn.

Na jarenlange voorbereidingen, die gepaard gingen met politieke ophef, allerlei tegenvallers (de treinstations worden niet aangedaan) en hardnekkig verzet van tegenstanders is de komst van de sneltram van Hasselt naar Maastricht definitief. Alleen een mislukte aanbesteding en een route-aanpassing in de stad Hasselt lijken nog voor roet in het eten te kunnen zorgen.

De route van 30,8 kilometer kost tussen de 200 en 300 miljoen. In Lanaken komt een grote park and ride, met de bedoeling dat Belgen daar uit de auto overstappen in de tram. De laatste 3,8 kilometer lopen over Maastrichts grondgebied. Aan de Boschstraat komt een halte ter hoogte van de Muziekgieterij. Dan gaat de tram over de Bassinbrug om te stoppen bij de eindhalte aan de Van Hasseltkade.

Als alles goed gaat, starten proefritten in 2023 en start de dienstregeling in 2024. De huidige reistijd van een ongeveer uur tussen beide steden per bus moet door de tram vrijwel gehalveerd worden.

Door Joos Philippens

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen