Pakjesavond met pepernoten- en pietenplezier

De vier vriendinnen kijken aan de haven naar de aankomst van Sinterklaas. Van een Zwarte Piet krijgen ze ieder een handvol pepernoten en wat snoepjes. De jonge vrouwen stoten elkaar aan. Wat hadden ze die Sinterklaastijd toch altijd leuk gevonden. Spannend, met pakjesavond als hoogtepunt. En wat jammer dat ze die periode ontgroeid zijn.

“Weet je wat,” zegt de kleinste van het stel. “Wij gaan gewoon samen een ouderwetse Pakjesavond organiseren.” “En dan trekken we lootjes”, reageert het meisje met de vlecht. “Er moeten ook nog een paar kleine verrassinkjes bij, zodat we een hele avond gezellig samen kunnen vullen”, bedisselt de jongste. “Ja precies”, roept de kleinste opgetogen uit. “We bepalen wel een bedrag waar we niet boven mogen komen, want het moet vooral leuk blijven.”

Een Zwarte Piet die blijkbaar meegeluisterd heeft, antwoordt gevat: “Dan kruip ik door de schoorsteen om de pakjes te bezorgen!” De jongste giechelt. Ze ziet het helemaal voor zich. Hoe deze Piet, zwart van het roet, in de huiskamer staat. De piet van de pepernoten voegt zich bij hem en met hem nog twee andere pieten. Ook zij bieden aan om de pakjes te bezorgen. “Maar we hebben helemaal geen schoorsteen”, klinkt het in koor. “Oh. Dat maakt niet uit. We zien wel hoe we binnen komen. En we brengen nog een flesje wijn mee ook!” reageert de Zwarte Piet van de pepernoten snel. “Het enige wat we daarvoor terug willen is een mooi gedicht.”

Dat gedicht wordt door de vriendinnen beloofd. Snel worden de adressen uitwisseld. Dan gaan de zwarte pieten er snel vandoor. En de meisjes… die verheugen zich op pakjesavond.

Door Irene Bruyninckx
Maasgouw