Eerste Weerter Dag voor de Vrijwilliger

David Winkelmolen is initiatiefnemer en organisator van de eerste Weerter Dag voor de Vrijwilliger. Afbeelding: Arjanne van Voorst

De eerste Weerter Dag voor de Vrijwilliger vindt zaterdag 30 november plaats op diverse locaties in Weert. De officiële opening wordt om 10.00 uur door wethouder Paul Sterk verricht in het Keenterhart aan het St. Jozefkerkplein 3.

Bijna de helft van de Nederlanders van 15 jaar en ouder zet zich jaarlijks weleens in als vrijwilliger, blijkt uit het rapport Vrijwilligerswerk: activiteiten, duur en motieven uit 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Weert zou geen rijk verenigingsleven kunnen hebben zonder de inzet van al die vrijwilligers. Voor Punt Welzijn reden om ze in het zonnetje te zetten en een leuke dag te bezorgen. „Met het organiseren van de Weerter Dag voor de Vrijwilliger willen we net wat meer doen dan dank je wel zeggen tegen de vrijwilligers. We willen ze een leuke dag bezorgen met activiteiten die passen bij hun interesses”, vertelt David Winkelmolen sinds kort werkzaam bij Punt Welzijn. Het organiseren van de Weerter Dag voor de Vrijwilliger is zijn eerste grote klus.

Ondersteuning verenigingen

Als betrokkene bij het team Vrijwillige inzet, ondersteunt hij verenigingen samen met de andere teamleden. Dat kan van ledenwerving tot het vinden van bestuurders zijn. „In het gesprek luisteren we en stellen vragen. Waar loop je tegenaan, wat is er al gedaan en hoe zou het anders kunnen? Je hoeft als vereniging niet alles zelf te doen, zoek de samenwerking op met andere verenigingen. Kijk wat je voor elkaar kunt betekenen.” Als voorbeeld noemt Winkelmolen de zoektocht naar een penningmeester. “Waarom zou iedere vereniging een eigen penningmeester moeten hebben. Wellicht kan een penningmeester de financiën doen van meerdere verenigingen.”

Veranderende behoeften

In overeenstemming met de landelijke trend neemt ook in Weert de animo voor het doen van vrijwilligerswerk af. Volgens het trendrapport Vrijwillige inzet uit 2019 heeft dat onder andere te maken met de veranderende wensen en behoeften van de vrijwilligers die tegenwoordig flexibel willen zijn en niet vastzitten aan een terugkerende taak. Daarnaast is het belangrijk dat het vrijwilligerswerk aansluit bij hun talent, vaardigheden en passie. Andere aspecten die een rol spelen zijn het nut en de afstand. Winkelmolen benadrukt hoe belangrijk het is dat leden zich thuis voelen bij een vereniging. „Als lid van een vereniging ben je onmisbaar. Je bent onderdeel van het geheel, je hoort ergens bij en bouwt een band op. Je bent samen de vereniging en voelt je daar ook verantwoordelijk voor.”

Voor elk wat wils

Voor het organiseren van de Weerter Dag voor de Vrijwilliger kon David als geboren en getogen Weertenaar gebruikmaken van zijn grote netwerk. Hij schakelde vrienden en familie in om een gevarieerd programma in elkaar te draaien. “Voor elk wat wils, want een vrijwilliger van dertig vindt nu eenmaal andere dingen leuk dan een vrijwilliger van zestig.” De activiteiten zijn verspreid door heel Weert. Van een atletiek clinic, stadsafari met de stadsecoloog, dans, yoga en zumba workshops door Dansschool Fresh tot een toneelles door Tineke Prins. Het complete aanbod, met de tijden en locaties, is terug te vinden op de website puntwelzijn.nl, klik op activiteiten en scrol naar Weerter Dag voor de Vrijwilliger. Daar staat ook het aanmeldingsformulier. Wees er snel bij, want aan sommige workshops kan maar een beperkt aantal personen deelnemen.

Door Arjanne van Voorst

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Weert