LIVE: Jos Brech opnieuw voor de rechter in zaak-Nicky Verstappen

Afbeelding: ANP

Jos Brech, verdacht van ontvoering, misbruik en doden van Nicky Verstappen in 1998 en het bezit van kinderporno, staat woensdag voor de vijfde keer voor de rechtbank in Maastricht. Tijdens deze regiezitting worden de stand van zaken in het onderzoek, nadere onderzoekswensen en het eventueel verhoren van getuigen besproken. De inhoudelijke behandeling vindt volgend jaar plaats.

Volg de zaak vanaf 10.00 uur in het liveblog onderaan dit bericht

 

Tijdens deze zitting zal ook blijken of Jos Brech tijdens zijn laatste verhoor vorige week heeft volhard in zijn stilzwijgen. Tot nu toe heeft het Openbaar Ministerie geen scenario kunnen schetsen hoe de elfjarige Nicky van het zomerkamp op de Brunssummerheide is weggehaald en hoe hij om het leven is gekomen. In de eerdere zittingen schetste het OM dat er maar één persoon is die kan vertellen wat er is gebeurd met Nick: Jos Brech. En die zwijgt.

Tot frustratie van justitie en nabestaanden van Nicky. De 57-jarige man uit Simpelveld heeft elke betrokkenheid bij Nicky’s dood in eerdere zittingen ontkend, maar doet er verder het zwijgen  toe. De rechtbank waarschuwde Brech eerder dat dit zwijgen ook gevolgen kan hebben voor de waarde van zijn verklaring waarvan hij heeft gezegd die op enig moment te zullen geven.

Schriftelijke verklaring
Brech heeft in een eerdere zitting aangegeven dat hij in het begin van het proces een schriftelijke verklaring heeft opgesteld die zijn advocaat in een kluis heeft ondergebracht. Die houdt hij als ‘troef’ achter de hand, antwoordde Brech op het verzoek van het OM en de rechtbank om die verklaring te openbaren.

Brech geldt voor het OM als de enige verdachte, op basis van een honderd procent DNA-match. De verdenking is gebaseerd op de 21 DNA-sporen van Brech op de kleding en het lichaam van Nicky, waarvan 18 op de onderbroek. Het OM heeft een 3D-model van de onderbroek met de DNA-sporen laten maken. Daar zit nog één ander spoor op, waarvan nog steeds niet is achterhaald van wie dat is. Het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek leverde voor dit spoor geen match op. Het OM heeft nog zeer beperkt aanvullend onderzoek ingezet om te achterhalen van wie dat spoor is. Het DNA van Brech zat als enige overal.

Opsporingsbericht
Brech werd vorig jaar augustus enkele dagen na internationale verspreiding van een opsporingsbericht augustus gearresteerd in Spanje en overgeleverd aan Nederland. Hij zit inmiddels bijna vijftien maanden in voorarrest. De rechtbank vond voldoende ernstige bezwaren en gronden waren om de voorlopige hechtenis te laten voortduren. Vluchtgevaar speelt daarbij ook een rol.

 
Door Paul Bots en Claire van Dyck

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →