Justitie: Brech verdacht van verkrachten en verstikken Nicky

Jos Brech Afbeelding: De Limburger

Nicky Verstappen is in 1998 verkracht en ‘verstikt’ door Jos Brech. Dat stelt het openbaar ministerie (OM) tijdens de regiezitting in de zaak tegen Brech.

Volg de rechtszaak hier live via ons liveblog.

Justitie gaat ervan uit dat de toen 11-jarige jongen opzettelijk is gedood om de seksuele handelingen te verdoezelen, zo werd meteen aan het begin van de zitting al duidelijk. De aanklacht tegen Brech is daarom veranderd van doodslag in gekwalificeerde doodslag, dat is strafverzwarend. Daar staat maximaal een levenslange celstraf.

De tenlastelegging is pas twee dagen geleden gewijzigd. Reden voor advocaat Gerald Roethof, die dit nog niet met Brech kon bespreken, om een korte schorsing van de regiezitting aan te vragen.

Nicky was in augustus 1998 op de Brunssummerheide voor het jaarlijkse zomerkamp van jeugdwerk uit zijn woonplaats Heibloem. Hij verdween uit zijn tent en werd ruim een dag later dood teruggevonden. Pas 20 jaar na dato kwam Jos Brech als verdachte in beeld na een honderd procent DNA-match.

Ingedrukt

Justitie denkt dat Brech het hoofd of de hals van Nicky heeft ingedrukt. Naast het ‘binnendringen van het lichaam’ en de gekwalificeerde doodslag - om ontdekking te voorkomen - wordt Brech ook verdacht van het ontvoeren van de jongen en van het bezit van kinderporno. Dat laatste feit heeft hij eerder al bekend. Hij ontkende opnieuw Nicky te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood.

Waar het misbruik en het levensdelict heeft plaatsgevonden, heeft justitie nog niet gezegd. In de tenlastelegging worden Landgraaf, Brunssum of Heerlen met name genoemd.

Door Paul Bots en Claire van Dyck

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →