Advocaat Brech wil waslijst aan mensen horen

Advocaat Gerald Roethof heeft een waslijst aan onderzoekswensen ingediend in de zaak tegen zijn cliënt Jos Brech. Als de rechtbank met de verzoeken instemt, is een inhoudelijke behandeling van de rechtszaak rond de dood van Nicky Verstappen begin 2020 een utopie. De advocaat zet vraagtekens bij de rechtmatigheid van het bewijs en van de verhoormethoden.

Volg hier het liveblog van de rechtszaak.

Roethof wil onder meer alle mensen als getuige horen die aanwezig waren toen het lichaam van Nicky in 1998 werd gevonden, onderzocht en vervoerd. Daarbij gaat het niet alleen om marechaussees maar ook om inwoners van Heibloem en Heerlen die mee hebben gezocht naar het vermiste jongetje, maar ook betrokken begrafenisondernemers en iedereen die bij de sectie aanwezig was. In totaal gaat het dan om tientallen mensen.

Roethof hoopt aan te tonen dat het DNA van Brech mogelijk ook tijdens een van deze activiteiten op de kleding van Nicky terecht kan zijn gekomen. Dat het DNA van Brech op met name de onderbroek van Nicky zat, is volgens Roethof geen discussiepunt.

Uitvaartondernemers die destijds het lichaam van Nicky ophaalden op de Brunssummerheide hebben volgens Roethof verklaard dat hun brancards en onderzoekstafels niet altijd helemaal schoongemaakt worden. Op die manier zou er later DNA op de spullen en het lichaam van de jongen terechtgekomen kunnen zijn.

Insecten

De advocaat wil ook deskundigen horen die kunnen vertellen over de toestand van Nicky’s lichaam. Zo moet een entomoloog vertellen over insecten die op het lichaam zijn gevonden. Die kunnen duidelijkheid geven over bijvoorbeeld het moment van overlijden. Andere deskundigen zouden in een verhoor in moeten gaan op de vraag of Nicky seksueel is misbruikt. Woensdag werd duidelijk dat Justitie uitgaat van verkrachting en ‘verstikking’ van de destijds 11-jarige jongen die tijdens jeugdkamp van het jeugdwerk uit zijn woonplaats Heibloem verdween op de Brunssummerheide. De jongen werd een dag later teruggevonden. Justitie spreekt van ‘gekwalificeerde doodslag’ omdat ze denkt dat Nicky is gedood om seksueel misbruik te verhullen en te kunnen ontkomen zonder ontdekt te worden. Daarnaast wordt Brech ontvoering en het bezit van kinderporno ten laste gelegd.

Interview met persofficier Fanny Hilhorst bij regiezitting Jos Brech. Video: De Limburger

Fiets

Ook een destijds 15-jarig meisje en haar toenmalige buurvrouw wil Roethof horen. De twee getuigen zeiden destijds dat ze een man met een jongetje in rode broek en met ontbloot bovenlijf en met blote voeten achterop een fiets hadden gezien. Destijds zei de buurvrouw dat ze de man niet zou kunnen herkennen. Twintig jaar later zegt ze dat het Brech is die ze destijds heeft gezien. Roethof zet vraagtekens bij de verklaringen van die getuigen. „Mijn cliënt heeft nimmer Nicky op zijn fiets gehad.”

Lees ook: Jos Brech laatste keer verhoord over rol in ontvoering, misbruik en doden Nicky Verstappen

De rechtbank maakt volgende week donderdag bekend welke onderzoekswensen worden toegekend. Mochten de verzoeken van Roethof worden ingewilligd, dan heeft dat grote gevolgen voor het verdere vervolg van de zaak tegen Brech. Een geplande inhoudelijke behandeling begin 2020 lijkt dan onhaalbaar.

Onrechtmatig

Een extra deskundige die Roethof wil horen is DNA-deskundige Arnoud Kal. Volgens de advocaat is het DNA in de vermissingszaak van Brech mogelijk onrechtmatig gebruikt in het onderzoek naar de dood van Nicky. Brech werd opgeroepen om DNA af te staan, maar reageerde niet. Toen bleek dat hij vermist was, werd DNA van Brechs zus afgenomen. Volgens Roethof is dat niet gebruikelijk. Normaal wordt pas DNA gevraagd als een onbekend lichaam is gevonden. Hij suggereert dat het DNA uit de vermissingszaak is misbruikt om de zaak Nicky Verstappen verder te helpen.

Tijdens een schorsing van de regiezitting gaf Roethof woensdag aan dat Brech tijdens zijn laatste verhoor vorige week enorm onder druk is gezet. Zo zou er op een gegeven moment een paspop de verhoorkamer zijn binnengebracht. De pop had een rode broek aan, blote voeten en een ontbloot bovenlijf net als Nicky op het moment dat zijn lichaam werd gevonden. Ook waren er foto’s van de vindplaats opgehangen in de verhoorkamer. Ondanks de druk bleef Brech zwijgen.

Pieter Baan Centrum

Het OM wil nog vragen stellen aan deskundigen van het NFI en van het Pieter Baan Centrum waar Brech werd onderzocht. Brech beroept zich nog altijd op zijn zwijgrecht, al ontkende hij woensdag in de rechtbank opnieuw Nicky te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood. Eerder werd al bekend dat Brech een verklaring op papier heeft staan, maar die wordt in een kluis achter de hand gehouden. Mocht Brech alsnog met deze verklaring naar buiten komen, dan zal het OM mogelijk nog met meer onderzoekswensen op de proppen komen, zo werd woensdag duidelijk.

Lees ook: Ouders Nicky beseffen: Brech blijft misschien zwijgen

Als het aan Roethof ligt, worden ook dierenharen onderzocht die op het lichaam van Nicky en in een nabij maïsveld zijn gevonden. De sporen kunnen volgens hem mogelijk duidelijk maken waar Nicky is geweest. De advocaat verwijt het OM dat het ‘met oogkleppen op’ te werk gaat. Daarnaast wil hij aanvullend toxicologisch onderzoek indien dat nog mogelijk is.

Door Paul Bots en Claire van Dyck

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →