Ivo Rosbeek en Cynthia Knoch brengen ode aan Marlene Dietrich en Hildegard Knef

Ivo Rosbeek (rechts), hier met Paul van Loo, begeleidt in januari Cybthia Knoch in een ode aan Dietrich en Knef. Afbeelding: ARNAUD NILWIK

De Hoensbroekse muzikant Ivo Rosbeek brengt tijdens het Nationaal Theaterweekend met zangeres Cynthia Knoch een ode aan twee grote diva’s uit de vorige eeuw.

Voor de ode aan Hildegard Knef en Marlene Dietrich worden meer en minder bekende liedjes in een nieuw muzikaal jasje gestoken door de in Kerkrade woonachtige Rosbeek. Op festival ‘Bruis x Het Parcours’ was al een voorproefje te zien.

Stem

Dietrich (1901-1992) en Knef (1925-2002) waren vrijgevochten actrices die als zangeres minstens zoveel indruk maakten. Bekende opnames van Dietrich zijn Ich bin von kopf bis fuss auf liebe eingestellt (uit Der Blaue Engel), Lili Marleen en Surabaya Johnny. Knef nam met haar doorrookte stem tientallen elpee’s op. Collega Ella Fitzgerald noemde haar de ‘beste zangeres zonder stem.’

Première

Op 24 januari gaat de voorstelling Knef-Dietrich in première in de intieme bovenzaal van Theater aan het Vrijthof in Maastricht, dat net als Theater Heerlen meedoet aan het Nationaal Theaterweekend. Alle voorstellingen worden dan gegeven voor de ‘kennismakingsprijs’ van tien euro.

Door onze verslagever