Rechter tegen Brech: ‘U heeft de sleutel van uw celdeur in handen’

Brech en zijn advocaat tijdens een eerdere zitting Afbeelding: ANP Graphics

De rechters in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen deden woensdag opnieuw een dringend beroep op verdachte Jos Brech om duidelijkheid te verschaffen.

Volg hier het liveblog over de rechtszaak.

„U heeft de sleutel van uw celdeur zelf in handen. Als u heel makkelijk kunt verklaren hoe uw DNA op de folies komt waarmee het lichaam van Nicky is onderzocht, hebben wij geen reden meer om u vast te houden”, hielden de rechters Brech voor. „Als u zegt ‘ik heb het niet gedaan’, hoe komt uw DNA dan op dat folie?”

Brech reageerde kortaf met de mededeling dat hij zich op zijn zwijgrecht beroept, op advies van zijn advocaat. „Waarom?” vroeg rechter Bax zich daarop hardop af: „Er zijn een aantal mogelijkheden: Hij wil zijn betrokkenheid niet bekennen, maar ook mogelijk: hij wil de betrokkenheid van anderen niet noemen. Beschermt u iemand?” Ook hierop beriep Brech zich op zijn zwijgrecht.

Lees ook: Advocaat Brech wil waslijst aan mensen horen

Er volgde nog een spervuur aan vragen richting de verdachte: „Kent u Nicky? Heeft u hem ooit gezien? Heeft u ooit bij een begrafenisondernemer gewerkt? Heeft u ooit op een brancard gelegen? Bent u ooit in dat kerstbomenperceel geweest? Bent u in de buurt van de tent van Nicky geweest?” Alleen op de eerste vraag antwoordde Brech met ‘nee’, voor de rest beriep hij zich opnieuw op zijn zwijgrecht.

Reactie van advocaat Gerald Roethof 20-11-2019. Video: De Limburger

Interview persofficier Fanny Hilhorst bij regiezitting Jos Brech. Video: De Limburger

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →
Leudal